Pondelok 29. 04. 2024 21:04:34 | Meniny má Lea

Dobré správy z hradu Hričov: Konečne sme v stave, kedy len pribúda a neubúda

Všetkých nadšencov stredovekej zrúcaniny nad obcou Hričovské Podhradie určite poteší správa, že aj tento rok sa bude pokračovať v prácach na jeho záchrane. Združenie, ktoré hrad opravuje, má na tohtoročnú sezónu vytýčených niekoľko cieľov. Tie však podľa riaditeľa združenia môžu ohroziť dotácie z ministerstva kultúry, ktoré do dnešného dňa neboli schválené. Obáva sa najdlhšieho zdržania.

Michala Stanikova|13. apríl 2024|15:15:17

Zdroj: Združenie priateľov Hričovského hradu

Súvisiaci článok
Na Starom hrade sa pripravujú na sezónu. V rámci výzvy Vyneste kameň môžete pomôcť aj vy
Čítajte viac >

Jozef Mihálik stojí na čele Združenia priateľov Hričovského hradu od samotného začiatku. S prvými záchrannými prácami začali v roku 2010 a tento rok je pred nimi už 15. sezóna. Na hrad sa po zime plánujú vrátiť v máji, to však neznamená, že doteraz zaháľali. Prečítajte si rozhovor s riaditeľom združenia, v ktorom hovorí aj o záchrane susedného Súľova a o náročnom roku, keďže do dnešného dňa nezasadla komisia schvaľujúca dotácie na záchranu hradných pamiatok.

Jozef Mihálik zachraňuje s partiou dobrovoľníkov hrad Hričov od roku 2010. Zdroj: Združenie priateľov Hričovského hradu

Kedy plánujete začať s murárskou sezónou na hrade? Aká príprava tomu predchádza?

„Začiatok murárskej sezóny máme naplánovaný na prvú polovicu mesiaca máj. Predchádza tomu viacero prípravných brigád, ktoré budeme vykonávať v mesiaci apríl. Je potrebné na hrad vyviezť a navrecovať veľké množstvo piesku, navoziť a vyniesť kameň k plánovaným murárskym zákrokom, vyniesť množstvo vody a vápna, zahasiť čo najväčšie množstvo vápna – ideálne cez 300 kg, rozobrať a dostavať lešenie na potrebné miesta. Týmto by sme chceli apelovať na návštevníkov hradu, aby nám pomohli vyniesť do areálu hradu pripravený navrecovaný piesok, ktorý sa bude nachádzať pred vstupom do hradu, ako aj kameň a bandasky s vodou. Každý vynesený kameň a piesok ušetrí námahu malému počtu dobrovoľníkov, ktorých máme."

Hoci sa na prvú tohtoročnú "murovačku" ešte len pripravujete, predsa máte za sebou už niekoľko menších brigád na hrade. Na čo boli zamerané?

„Prvá brigáda bola v mesiaci marec a bola zameraná na vrecovanie a vývoz, nakoľko potrebujeme dostať do areálu hradu čo najväčšie množstvo piesku. Išlo o prvú tohtoročnú brigádu, takže sme skontrolovali aj areál hradu, rozmiestnili sme lešenárske podlážky a v príjemnom duchu sme plánovali ďalšie pracovné postupy na tento rok. V mesiaci marec sme pod hlavičkou organizácie Zachráňme hrady zorganizovali aj celoslovenské stretnutie „hradárov“ v Žiline. V rámci programu sme navštívili hrad Hričov, budovu starej školy v Hričovskom Podhradí, mýtnicu v obci Dolný Hričov a na záver sme pripravili prehliadku hradu Budatín. Už v mesiaci marec sme začali aj s výrobou nových lešenárskych podlážok."

Pred prvými murárskymi zásahmi je potrebné navrecovať a vyviezť piesok na hrad, a v neposlednom rade zabezpečiť podlážky na lešenie. Zdroj: Združenie priateľov Hričovského hradu

Nedávno ste sa na hrade stretli s pamiatkarmi. Prečo a s akým záverom?

„Naše združenie je za štrnásť rokov existencie v bode, kedy sa na konzerváciu hradu, trasovanie chodníkov a bezpečné sprístupnenie jednotlivých častí musíme pozerať komplexne. Pre tieto potreby sme si dali vypracovať architektonickú štúdiu využiteľnosti hradu, ktorá v hrubších črtách pojednáva o konzervácii všetkých objektov, trasovaní chodníkov, rieši nové schodiská, zábradlia a murivá. Jedným z hlavných plánov je zveľadenie a sprístupnenie zaniknutého stredného paláca, kde sa v súčasnosti nachádza strmá roklina ohrozujúca samotný sutinový svah hradu. Naším cieľom je čiastočne obnoviť obvodovú hradbu, vytvoriť tak terasovitý bezpečný priestor slúžiaci pre prechod návštevníkov do interiéru zadného paláca a odtiaľ smerom do horného paláca. Danú štúdiu riešime aj v spolupráci so statikom a zameriavame sa na bezpečný odvod vody z areálu hradu a nevyhnutnú stabilizáciu muriva. Tieto plány a jednotlivé zákroky nám musí odsúhlasiť aj Krajský pamiatkový úrad Žilina. Z tohto dôvodu máme na hrade pravidelné stretnutia."

V marci na hrad zavítali aj pracovníci Krajského pamiatkového úradu v Žiline, aby si prešli s dobrovoľníkmi ďalšie postupy pri záchrane. Zdroj: FB/Hrad Hričov

Na ktorej časti hradu plánujete prvé murárske zásahy?

„Prvý murársky zákrok bude zameraný na konzerváciu časti obvodovej steny horného paláca. Ide o miesto, kadiaľ cez úzky chodník prechádzajú návštevníci na najvyšší bod na hrade. Stavba lešenia a murárske práce obmedzia vstup do tejto časti hradu a z tohto dôvodu chceme murivo zakonzervovať čím skôr a vyhnúť sa tak letnej sezóne. Hneď po ukončení prác bude lešenie rozobraté a miesto bude sprístupnené ešte v mesiaci máj. Druhý plánovaný murársky zákrok bude zameraný na nadmurovanie obvodovej hradby stredného paláca v nadväznosti na práce z minulého roka. Obnova hradby je náročný zákrok, ako z hľadiska prístupu, tak aj objemom prác a hmoty, ktorú je potrebné doplniť. Práce tu budeme vykonávať minimálne ďalších päť rokov. Tretí veľký a zároveň posledný murársky zákrok plánovaný na tento rok je konzervácia rizalitu – vežičky predného paláca z exteriéru. Práve tento zákrok výrazne zmení vizuál hradu z pohľadu od nádvoria. Koruna muriva je rozpadnutá na výšku cez dva metre a prinavráti sa tu aj strieľňa."

Zimné počasie hradným zrúcaninám veľmi nepraje. Akú zimu má za sebou hrad Hričov?

„Našťastie pokojnú. Nespadol nám žiadny kameň. Hrad máme už prevažne zabezpečený a žiadne veľké zrútenie by nám nemalo hroziť. Sme konečne v stave, kedy len pribúda a neubúda."

Zima býva pre hradné zrúcaniny najnáročnejším ročným obdobím. Po tohtoročnej nehlásia z hradu Hričov žiadne škody. Zdroj: FB/Hrad Hričov

Aký rok vás čaká?

„Čaká nás náročný rok. Netrpezlivo čakáme na výsledky schválených projektov. Bez financií nebudeme schopný väčšinu prác zrealizovať. Znepokojuje nás, že doposiaľ nezasadli komisie na posudzovanie a schvaľovanie projektov Ministerstva kultúry SR. V uplynulých rokoch sme o takomto čase už očakávali výsledky, no tento rok to bude pravdepodobne s najväčším meškaním, aké doposiaľ bolo. Práve toto môže ohroziť pracovnú sezónu na hradoch, nakoľko murovať môžeme maximálne do konca septembra.

Okrem hradu Hričov plánujeme opäť pokračovať aj v konzervácii hradu Súľov. V pláne máme zorganizovať dve murárske brigády. V budove starej školy v obci Hričovské Podhradie chceme opraviť podlahu a osadiť dlažbu. V mýtnici v obci Dolný Hričov chceme vykonať archeologický prieskum základov objektu. Archeologický výskum budeme počas sezóny realizovať aj na hrade Hričov. Najväčším úspechom tohto roka bude vydanie emisie poštovej známky hradu Hričov 6. septembra 2024, na čo sa nesmierne tešíme. Na tento deň plánujeme pripraviť aj program v obci Hričovské Podhradie.

Stále hľadáme do nášho združenia nových nadšencov so záujmom o záchranu hradov. V prípade záujmu nás kontaktujte na: jozefmihalik@hradhricov.sk," dodal Jozef Mihálik.

Podporiť záchranu hradu môžete aj materiálnym darom (lopaty, krompáče, kýble, bci nádoby, lešenie, rukavice, drobné el. náradie a iné), ako aj finančne ľubovoľným darom na:

SK88 8330 0000 0029 0109 7013

Pred záchrancami hradov je ťažký rok. Stále čakajú na financie z ministerstva kultúry. Dobrovoľníkov z Hričova môžete podporiť aj finančným darom. Zdroj: Združenie priateľov Hričovského hradu

Súvisiaci článok
Krásy apríla v podobe rozkvitnutých stromov: Viete, kde sa nachádzajú tieto?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť