Pondelok 29. 04. 2024 21:48:28 | Meniny má Lea

Fasáda premaľovaná! Politický nápis na kostole v Mojšovej Lúčke je preč

V uplynulých dňoch sme vás informovali o vandalizme, ktorý sa počas volebnej noci udial v mestskej časti Žiliny, v Mojšovej Lúčke. Na fasádu kostola, ktorý je ešte len vo výstavbe, niekto napísal slogan politického charakteru. Udalosť je o to smutnejšia, že obyvatelia si na vytúžený svätostánok šetria roky a len dva dni po ukončení prác na exteriéri bol takto nezmyselne poškodený.

Michala Stanikova|12. apríl 2024|12:00:04

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Kostol v Mojšovej Lúčke pri Žiline sa stal terčom vandalizmu
Čítajte viac >

Do nie práve najlepšieho rána sa v nedeľu 8. apríla zobudili obyvatelia Mojšovej Lúčky. Na novučičkej fasáde ich rozostavaného kostola pribudol cez noc politický nápis čiernej farby. Udalosťou sa okamžite začala zaoberať polícia, ktorá v danej veci vedie trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci.

Na vlastný Boží chrám sa obyvatelia Mojšovej Lúčky skladajú od času, ako sa museli pre výstavbu Vodného diela Žilina presťahovať do inej lokality. S prvými stavebnými prácami sa začalo na jeseň 2021. S výstavbou sa nenáhlia, všetko sa odvíja od toho, či budú mať dostatok finančných prostriedkov. Práce napredujú dobre, exteriér kostola je okrem drobných stavebných úprav už dokončený. Akurát v piatok, deň pred voľbami, demontovali spred kostola stavebný plot. Nechránený nevydržal ani 48 hodín...

Na rozčarovanie z prezidentských volieb doplatil rozostavaný kostol v Mojšovej Lúčke. Zdroj: zilina.sp21.sk

„Ak sa na udalosť pozeráme optikou veriacich z Mojšovej Lúčky, prežívame veľkú bolesť z toho, že vandal zničil ich prácu, námahy a obety. Poškodil Boží chrám, na dokončenie ktorého sa roky skladali a keď už je to na dohľad, tak príde takáto udalosť... Pohľad zo strany vandala prezrádza veľký zmätok až frustráciu zo spoločenského vývoja na Slovensku. Čo všetko mu prechádza hlavou, ako rieši preň ťažké situácie... Nevieme, pred čím sa zastaví, čo mu je sväté. Preto sa modlíme za pokoj v krajine a v rodinách,“ reagoval na udalosť pre redakciu Žilina SP21 hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík.

Výstavbu kostola mapujeme od začiatku. Naľavo záber z marca 2022 a napravo z apríla 2024. Zdroj: zilina.sp21.sk

Mnohých daný počin pobúril a sklamal. „Je potrebné si uvedomiť, že takéto správanie niekoho, kto je frustrovaný z výsledku volieb, aj tak nič nevyrieši. Páchateľ si svojím činom poriadne „zavaril“. Ja len chcem veriť, že nepochádza priamo z Mojšovej Lúčky, lebo takýto čin mu ľudia nezabudnú po dlhé roky. Kostol je pre kresťanov Boží chrám a o to je tento čin smutnejší,“ uviedol nezávislý poslanec mesta Žilina Jozef Augustín.

Ako poslanec za danú mestskú časť vníma túto udalosť veľmi citlivo. „Na výstavbu kostola sa skladajú dlhé roky veriaci z Mojšovej Lúčky (prispieva aj diecéza a prispelo aj mesto Žilina), ale aj z celej farnosti Stráňavy, pod ktorú bude táto filiálka patriť. Tento hanebný čin je o to smutnejší, že ľudia sa skladajú z vlastných peňazí, niektorí tam robia XY hodín vo svojom voľnom čase a niekto tam vyvedie takéto zverstvo. Osobne mi je veľmi ľúto miestneho pána farára, ktorý výstavbu kostola manažuje a zháňa na jeho dostavbu každé jedno euro. Volal som s ním hneď v pondelok ráno po danej udalosti a nebolo mu vôbec do reči. Niet sa čomu čudovať, keď potrebuje financie na dostavbu kostola a nie na zbytočné opravy,“ dodal Jozef Augustín.

Škoda na kostole bola odhadnutá na približne tisíc eur. Hneď po udalosti sa ozvalo množstvo ľudí ochotných prispieť na opravu. Iba niekoľko dní po incidente sa začalo s prvými prácami. Firma, ktorá kostol stavia, už vo štvrtok začala prekrývať jednotlivé písmená prvým nánosom farby. Do piatku – 12. apríla, kedy plánujú stenu celú premaľovať, by mal nápis z fasády kostola definitívne zmiznúť.

S opravou fasády začali takmer ihneď. Zdroj: zilina.sp21.sk

Aby sa podobné incidenty už neopakovali, na kostole pribudol kamerový systém, ktorý je napojený na Políciu SR.

Kostol je po udalosti monitorovaný políciou. Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
V Mojšovej Lúčke stavajú kostol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť