Štvrtok 16. 05. 2024 04:01:52 | Meniny má Svetozár

Okresný súd v Žiline varuje: Verejné radovánky môžu skončiť až trojročným väzením

V dnešnej dobe mnohí ľudia stratili cudnosť a intímnym aktivitám sa venujú aj na verejných priestranstvách. Podľa závažnosti môže byť sex na verejnosti posudzovaný buď ako priestupok proti verejnému poriadku, ale aj ako trestný čin výtržníctva.

Radka Kostánová|10. apríl 2024|14:00:15

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Mladík prišiel na ceste pod Strečnom o vodičský preukaz: Dôvod vás prekvapí
Čítajte viac >

Intímna činnosť na verejnosti ako trestný čin

Sex na verejnosti môže byť posudzovaný rôzne. Buď len ako priestupok proti verejnému poriadku, ale aj ako trestný čin výtržníctva. Záleží od závažnosti a od toho, čo s partnerom robíte. Oplatí sa, aby ste s partnerom boli obozretní, pretože už aj priestupku proti verejnému poriadku sa dopustíte vtedy, ak vzbudíte verejné pohoršenie.

Verejná sexuálna činnosť v meste Žilina

V súvislosti s touto problematikou sme sa obrátili na hovorkyňu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzanu Šefčíkovú a taktiež na Annu Dudovú Záborskú, hovorkyňu Okresného súdu v Žiline.

Žilinskí policajti v súvislosti s uvedenou problematikou evidujú zatiaľ iba jeden takýto prípad, ktorý je kvalifikovaný ako prečin výtržníctva. „Za takéto konanie hrozí páchateľovi trest odňatia slobody v trvaní až na tri roky," skonštatovala Šefčíková.

beautiful-couple-spend-time-summer-park.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Hovorkyňa Okresného súdu v Žiline nás informovala, že páchateľovi hrozí väzobné stíhanie v tejto oblasti napríklad vtedy, ak je trestný čin spáchaný opakovane, ak sú indície u páchateľa o duševnej poruche, sexuálnej poruche, závislosti na alkohole, respektíve drogách, alebo ak by sa dopustil činu pokračovaním.

„Okresný súd Žilina takúto evidenciu nevedie a ani nie je možné takéto trestné konania jednoducho vyhľadať. Napriek tomu súd v rámci možností vykonal lustráciu, na základe ktorej zistil, že pravdepodobne neeviduje žiadne trestné konanie za rok 2023, ktoré by spĺňalo určené kritériá,“ doplnila Dudová Záborská.

Dodala, že v zmysle paragrafu 364 odseku 1 písm. e) Trestného zákona, sa ten, kto sa dopustí slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom, hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že vyvoláva verejné pohoršenie vykonávaním pohlavného styku alebo vykonávaním sexuálneho exhibicionizmu, alebo iných patologických sexuálnych praktík, potrestá odňatím slobody až na tri roky.


Súvisiaci článok
Operačný dôstojník polície v Žiline predviedol skvelú prácu. Spoločnými silami zachránili ďalší život
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť