Pondelok 29. 04. 2024 19:45:36 | Meniny má Lea

Považské múzeum pripravuje zaujímavé podujatia. Pozrite, čo na vás čaká v tomto roku

Zima je už minulosťou a s príchodom teplého počasia majú ľudia väčšiu chuť vyraziť na výlet. Vďačným cieľom mnohých turistov je Považské múzeum, pod ktorého správou nájdeme mnohé dominanty Žilinského kraja. Pre redakciu Žilina SP21 o plánoch na nadchádzajúcu sezónu povedala viac hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.

Daniel Jurčík|8. apríl 2024|17:30:22

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
Žofia Bosniaková opäť ožije na hrade Strečno. Nevynechajte tohtoročnú aprílovú prehliadku
Čítajte viac >

O tom, že expozície Považského múzea sú populárne, azda netreba vôbec pochybovať. Turisti radi vyhľadávajú miesta ako Budatínsky hrad, Strečno či Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach, čomu nasvedčuje štatistika za minulý rok. „Celková návštevnosť expozícií sa oproti roku 2022 zvýšila o viac ako 16 000 platiacich návštevníkov, zorganizovali sme všetky tradičné podujatia a pribudli aj nové spolupráce, napríklad pri podujatí Kultúra pod hviezdami," uviedla Lacková. Zároveň dodala, že tieto čísla ešte nedosiahli úroveň návštevnosti pred vypuknutím koronavírusu, no tento rok by sa to konečne mohlo podariť.

Medzi úspešné akcie rozhodne patrilo slávnostné otvorenie podkrovia Budatínskeho hradu a sprievodné akcie o textilnej výrobe v rámci úspešne refinancovaného projektu o remeslách a priemysle. Takisto sa podarilo sprístupniť prvú časť interaktívnej expozície na hrade Strečno o jeho majiteľoch a vojenských dejinách. Obe tieto vylepšenia majú následok ešte vyšší turistický a kultúrny potenciál, ako tomu bolo doteraz. Aj preto je program na rok 2024 nesmierne bohatý.

IMG_4737-scaled.jpg Zdroj: pmza.sk

Čo sa chystá v Strečne a Budatíne

„V tomto roku plánujeme všetky tradičné podujatia aj rôzne novinky. Mnoho z nich súvisí s výročiami, ktoré sa dotýkajú nášho múzea. Na hrade Strečno si pripomenieme 380. výročie úmrtia a 415. výročie narodenia Žofie Bosniakovej," priblížila Lacková. Dodala tiež, že na jej počesť sa v nedeľu 28. apríla uskutoční podujatie So Žofiou na hrade, kým v priebehu augusta sú na pláne Hradné hry Žofie Bosniakovej.

Návštevníci sa nebudú nudiť ani v Budatínskom hrade, kde rozhodne zaujmú letné akcie ako Dračie dni či Kultúra pod hviezdami. „ V lete pripravujeme nové podujatie s názvom Budatínske leto, ktorého súčasťou budú rôzne aktivity počas celých prázdnin," priblížila hovorkyňa múzea. Novinka je na pláne na začiatku júla. Za najväčšiu udalosť možno považovať októbrový Budatínsky rínok, na ktorom si budú môcť návštevníci užiť bohatý kultúrny program a remeselné trhy.

431_3124.jpg Zdroj: pmza.sk

Po novom už aj v Bytči

Obľúbená Rajecká Anča sa uskutoční v auguste ako pripomienka 10. výročia otvorenia Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach a 125. výročia spustenia trate medzi Žilinou a Rajcom. Nemožno zabudnúť ani na Čičmany, kde na sklonku júla oslávia 100 rokov od výstavby Radenovho domu.

Tohtoročnou novinkou sú pripravované akcie v Sobášnom paláci v Bytči. V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa tam uskutoční Svadobný festival, ktorý priláka budúce nevesty. Počas adventného obdobia budete môcť v paláci zase navštíviť Vianočné trhy. Program Považského múzea na rok 2024 je teda rozhodne pestrý a zaujme každého, kto nechce zostať doma. Pre viac informácií o pripravovaných podujatiach, môžete kliknúť na tento odkaz.

IMG_9262-Radenov-dom.jpg Zdroj: pmza.sk


Súvisiaci článok
Oslávte Deň Zeme na Veľkom vrchu pri Divinke. Múzeum pozýva na zaujímavé vychádzkové prednášky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť