Piatok 26. 07. 2024 23:02:20 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ružomberok avizuje novú príspevkovú organizáciu. Posilní rozvoj kultúrnych tradícií a potrieb občanov

Každý, kto sa zaujíma o kultúrne dianie v meste Ružomberok, by mal teraz zbystriť pozornosť. Vedenie mesta totiž avizuje vznik novej príspevkovej organizácie Kultúrny dom Andreja Hlinku. Tá sa bude zameriavať na získavanie finančných prostriedkov na kultúrne a iné tradičné aspekty mesta.

Michal Szentivanyi|7. apríl 2024|11:01:05

Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová a ruzomberok.sk

Súvisiaci článok
Finančný impulz od mesta Ružomberok: Radnica podporí projekty a činnosť združení sumou viac ako 102-tisíc eur
Čítajte viac >

V Ružomberku tak po novom bude popri mestskej akciovej spoločnosti Kultúrny dom Andreja Hlinku fungovať paralelne aj príspevková organizácia Kultúrny dom Andreja Hlinku. „Jej úlohou bude zabezpečovať verejnoprospešné činnosti zamerané na uchovanie a rozvoj kultúrnych tradícií, potrieb a záujmov obyvateľov mesta Ružomberok a jeho návštevníkov v oblasti kultúry. Rozhodli o tom poslanci ružomberského mestského zastupiteľstva na aprílovom zasadnutí, keď schválili zriaďovaciu listinu príspevkovej organizácie Kultúrny dom Andreja Hlinku a primátora mesta poverili, aby v tejto súvislosti zabezpečil všetky ekonomicko-právne, rozpočtové a prevádzkové úkony," informuje hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík na mestskom webe.

IMG_9381.jpg Zdroj: ruzomberok.sk

Primátor verí v ďalšiu prosperitu spoločenských a kultúrnych aktivít

„Poslaním príspevkovej organizácie bude najmä vytvárať podmienky pre spoločensky hodnotné a tvorivé kultúrne aktivity pre občanov mesta i jeho návštevníkov. Navrhnutý model prinesie väčšie možnosti zabezpečenie rozvoja kultúry v Ružomberku aj prostredníctvom externých finančných zdrojov,“ povedal primátor mesta Ľubomír Kubáň, ktorý návrh zmien zastupiteľstvu predložil.

Podľa primátora sa zmeny dejú po ekonomickej a právnej analýze a na základe odporúčania predstavenstva spoločnosti KD AH, akciová spoločnosť i riaditeľa spoločnosti. „Rozpočet príspevkovej organizácie bude podľa návrhu zahŕňať aj príspevok z rozpočtu mesta, prostriedky prijaté od iných subjektov, účelovo určené peňažné dary a prostriedky vlastných finančných fondov. Umožniť by to malo Kultúrnemu domu Andreja Hlinku do budúcna účinnejšie využívať výhody komerčného prostredia. Podľa platnej legislatívy totiž môže príspevková organizácia vykonávať podnikateľskú činnosť nad rámec hlavných aktivít, ak plní úlohy určené zriaďovateľom," pokračuje Miškovčík.

Dôvodom je aj prepad do účtovnej straty

KD AH, akciová spoločnosť sa podľa názoru mesta kontinuálne už od roku 1996, kedy bola spoločnosť založená, prepadá do účtovnej straty. „Výnosy z bežnej hospodárskej činnosti nepokrývajú prevádzkové náklady spoločnosti a to aj z dôvodu predmetu činnosti – spoločnosť zabezpečuje v mnohých oblastiach viac spoločenskú ako podnikateľskú funkciu, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Na získavanie externých finančných prostriedkov bolo v roku 1999 pri KDAH založené občianske združenie Pro Culture, ktoré však nevyvíja systematickú činnosť," vysvetľuje mesto.


Súvisiaci článok
Ružomberčania dostanú viac zelene. Na hlavnom ťahu rastie prvý zelený ostrovček
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť