Pondelok 29. 04. 2024 18:46:55 | Meniny má Lea

Bezpečné parkovanie na dvoch kolesách: Žilinské školy majú moderné prístrešky pre bicykle a kolobežky (VIDEO)

Študenti a učitelia z troch žilinských základných škôl majú možnosť pohodlne parkovať svoje bicykle a kolobežky priamo v areáloch škôl. Žilinská samospráva vybudovala pri vybraných vzdelávacích inštitúciách prístrešky, pričom každý má kapacitu 32 bicyklov a 28 kolobežiek. Náklady na ich inštaláciu dosiahli 325 402,64 eur, z čoho 154 974,40 eur predstavuje dotáciu z fondov Európskej únie.

Juliana Krčulová|3. apríl 2024|18:00:19

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Mesto Žilina

Súvisiaci článok
Výstavba nového športového centra v Žiline napreduje podľa plánu (VIDEO + FOTO)
Čítajte viac >

Zelená mobilita: Nové cykloprístrešky pre školy v Žiline

Moderné cykloprístrešky, ktoré boli postavené ešte len nedávno, poskytnú útočisko pre bicykle a kolobežky detí a zamestnancov zo Základnej školy Gaštanová, Základnej školy Karpatská a Základnej školy Hájik. Nové stojiská majú dvojposchodové uzamykateľné stojany na bicykle, s kapacitou 32 bicyklov v každom prístrešku. Ak sa vnútorné priestory využívajú na parkovanie oboch typov dopravných prostriedkov, kapacita sa zníži na 16 bicyklov.

Primátor Žiliny dúfa, že prístrešky povzbudia študentov k využívaniu ekologickejších dopravných prostriedkov. „Už niekoľko rokov sa snažíme podporovať v našom meste cyklodopravu, čo znamená nielen budovať kvalitnú cyklistickú infraštruktúru, ale aj doplnkový mobiliár pre cyklistov, ako sú cyklostojany, cykloprístrešky či servisné stojany. Verím, že tieto moderné prístrešky potešia všetkých, ktorí chodia do školy na dvoch kolesách, doposiaľ však nemali adekvátny a najmä bezpečný priestor, kde by mohli svoje bicykle či kolobežky zaparkovať a uzamknúť. Zároveň dúfam, že motivujú aj ostatných využívať alternatívny druh dopravy,“ priblížil primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

Inovácie v parkovaní: Kamerový systém bude sledovať obsadenosť stojanov

Prístrešky pre bicykle a kolobežky budú monitorované kamerovým systémom, ktorý umožní v reálnom čase zistiť, koľko parkovacích miest je obsadených na dvojposchodových stojanoch pre bicykle a kolobežky. „Žiaci a zamestnanci prichádzajú ráno do školy v približne rovnakom čase. V okolí prístreškov sa bude pohybovať viacero užívateľov súčasne. Manipulačný priestor a koridory sú preto naprojektované tak, aby umožňovali bezpečný a komfortný pohyb a manipuláciu s bicyklami a kolobežkami aj v takýchto situáciách. K lepšej orientácii je na čelnej strane každého prístrešku umiestnená svetelná tabuľa, ktorá informuje užívateľov o aktuálnom počte voľných parkovacích pozícií pre bicykle na hornom poschodí, dolnom poschodí a o počte voľných parkovacích pozícií pre kolobežky,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník z oddelenia dopravy a mobility Mestského úradu v Žiline.

Žilinská samospráva má v pláne aj v nasledujúcich rokoch pokračovať vo výstavbe moderných prístreškov pre bicykle a kolobežky. Podľa slov Zuzany Ondrášovej z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, existujú už pripravené projekty pre ďalšie vzdelávacie inštitúcie, ktoré momentálne čakajú na vhodnú výzvu na ich financovanie.

53629506384_a02d45797c_o (1).jpg Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Najlepšia knižnica Horného Považia 2023: Významným titulom sa môže pýšiť Obecná knižnica v Turí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť