Štvrtok 16. 05. 2024 08:17:51 | Meniny má Svetozár

Najmenší z nás oslavujú deň detskej knihy. Ústredná knižnica má pre vás niekoľko tipov

Naše malé ratolesti sa môžu pre kultúrne žitie nadchnúť rôznym spôsobom. Nie je to vždy len o animovaných filmoch či videohrách. Netreba zabúdať ani na nespochybniteľnú silu písaného slova, ktorá so sebou nesie množstvo vedomostí a pozitívnej energie. A práve aj na tento aspekt sa snaží zamerať Medzinárodný deň detskej knihy, na ktorý upriamuje pozornosť aj Ústredná knižnica Slovenskej akadémie vied.

Michal Szentivanyi|2. apríl 2024|15:00:57

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a uk.sav.sk

Súvisiaci článok
Na začiatku apríla buďte v strehu. Deti na Kysuciach sa pokúsia prekonať rekord vo výpožičke kníh
Čítajte viac >

„Medzinárodný deň detskej knihy bol vyhlásený v roku 1967 Medzinárodným výborom pre detskú knihu, v angličtine 'International Board on Books for Young People – IBBY'. Jeho cieľom je podporiť vydávanie hodnotných detských knižiek na celom svete a osloviť detské srdcia tak, aby sa kniha stala každodennou súčasťou ich života," uvádza na svojom webe Ústredná knižnica Slovenskej akadémie vied.

Každý rok vždy druhého apríla s odkazom na slávneho rozprávkara

Každý rok pripadá tento deň na druhého apríla. Oslavuje sa tak Medzinárodný deň detskej knihy, ktorým sa zároveň pripomína dátum narodenia Hansa Christiana Andersena, čo bol najslávnejší dánsky rozprávkar. „Do sveta rozprávok nazrel vďaka svojmu otcovi, ktorý mu ako malému rozprával a čítaval mnoho príbehov. Niektoré jeho rozprávky vychádzali z ľudových príbehov, inšpiroval sa svojimi cestami, pobytmi pri mori, ale i vlastným životom. Jeho rozprávky sú aj dnes veľmi populárne a majú mnoho adaptácií a upravených verzií, vedeli ste však, že niektoré Andersenové príbehy nemajú happyend? Napríklad, že v jeho najznámejšej rozprávke Malá morská víla sa princ do víly nezamiluje, alebo že Statočný cínový vojačik zhorí v plameňoch aj so svojou papierovou baletkou?" pripomína ústredná knižnica, ktorá si zároveň na fotkách dovolila pre detských čitateľov odporúčať niektoré konkrétne kusy.

Nechýbajú tak ani klasiky ako Malý princ či Rozprávky bratov Grimmovcov. Výber je tak len na vás a vašich deťoch.

final kolaz.jpg Zdroj: uk.sav.sk


Súvisiaci článok
Maratón v čítaní detí: Prichádza jubilejný 15. ročník podujatia Čítajme si
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť