Sobota 27. 04. 2024 04:07:42 | Meniny má Jaroslav

Nájdite svoju veľkonočnú inšpiráciu: Prinášame vám originálne recepty na veľkonočné pečenie

Ak ste ešte nevymysleli, čo originálne napečiete na veľkonočný stôl, nechajte sa inšpirovať originálnymi nápadmi z nedávnej výstavy v Rosine od našej čitateľky Evky M.

Radka Kostánová|29. marec 2024|13:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Seniori, zbystrite pozornosť. V Rosine sa organizuje výstava ručných prác
Čítajte viac >

O výstave v obci Rosina sme vás informovali v našom minulom článku. Práve na tejto výstave mohli tí starší z nás odprezentovať svoje diela a svetu ukázať, že ani vek nič nezmení na tom, ak je človek šikovný a má zlaté ruky.

Ak ešte nemáte vymyslené, čo originálne napečiete na veľkonočný stôl, nechajte sa inšpirovať receptami z výstavy:

Sladký recept

Lahodné pistáciové mesiačiky:

Na cesto budete potrebovať: 250 gramov hladkej múky, 100 gramov práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 bielok, 150 gramov tuku na pečenie (Hera), pol balíčka prášku do pečiva, 1 žĺtok a lyžicu mlieka na potretie.

Na polevu budete potrebovať: 2 balíčky polevy v prášku s citrónovou príchuťou, 6 lyžíc studenej vody a 50 gramov sekaných pistácií na posypanie.

Postup: Všetky prísady na cesto zmiešajte. Dosku posypte múkou, cesto na doske vyvaľkajte na hrúbku jedného centimetra a vykrajujte mesiačiky. Na plech si dajte papier na pečenie a mesiačiky pečte vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov približne 10 minút (ale pozor, každá trúba pečie inak). Následne do misky vysypte polevu, pridajte vodu a pomocou noža natrite mesiačiky polevou. Vrch môžete posypať sekanými pistáciami a nechať zaschnúť.

Slaný recept

Bryndzové slané pečivo:

Na cesto budete potrebovať: 300 gramov polohrubej múky, 125 gramov bryndze (jedna malá kocka), 1 Palmarín, pol lyžičky soli, 1 vajíčko, celú rascu a sezamové semienka na posypanie.

Postup: Múku, bryndzu a Palmarín zmiešajte a nechajte hodinu postáť. Potom na pomúčenej doske vyvaľkajte a vykrajujte ľubovoľné tvary. Následne ich uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ich potrite vajíčkom a posypte rascou alebo sezamovými semienkami. Pečte vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov približne 10 minút (ale pozor, každá trúba pečie inak).

Toto slané pečivo sa najlepšie hodí k rôznym nápojom.


Súvisiaci článok
Zážitky na Lietavskom hrade vám neujdú ani cez Veľkú noc. Návštevníkom sa núka expozícia aj hradná pivnica
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť