Streda 24. 04. 2024 21:39:52 | Meniny má Juraj

Dobrá správa pre vodičov: Vláda schválila zavedenie jednodňovej diaľničnej známky

Ministerstvo dopravy zavedie diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú v stredu 20. marca s pripomienkou schválila vláda. Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, tá totiž podľa ministerstva dopravy už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

TASR|20. marec 2024|20:30:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Národná diaľničná spoločnosť

Súvisiaci článok
Ministerstvo dopravy odložilo zavedenie jednodňovej diaľničnej známky
Čítajte viac >

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky je v súlade s požiadavkami európskej smernice. Platná bude jeden kalendárny deň. „Zároveň dochádza k zrušeniu možnosti úhrady na kalendárny rok, keďže tento druh diaľničnej známky už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie," uviedol rezort dopravy v dôvodovej správe. Diaľničná známka s ročnou platnosťou uhradená na kalendárny rok 2024 bude podľa prechodného ustanovenia novely platná do 31. januára 2025.

V novele zákona ministerstvo upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky. „Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky," vysvetlil rezort.

Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky má byť vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.

Účinnosť novely zákona sa navrhuje od 1. júla 2024.


Súvisiaci článok
Prekvapenie policajtov: Mladý 22-ročný cyklista nafúkal pri Bytči takmer tri promile
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť