Sobota 27. 04. 2024 14:16:08 | Meniny má Jaroslav

Zázraky prírody: Toto je top 10 najzdravších potravín sveta

Možno ste už o niektorých účinkoch niečo počuli a možno nie. Predstavíme vám potraviny, ktoré patria medzi top 10 najzdravších na svete. Poznáte ich všetky?

LL |23. marec 2024|15:45:04

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Ovsené vločky: Ozajstný zázrak na tanieri?
Čítajte viac >

Tieto potraviny sa radia medzi najzdravšie na svete. Stretli ste sa už s nimi?

Extra panenský olivový olej:

  • obsahuje fenoly (veľmi silné antioxidanty),
  • obsahuje kyselinu olejovú (prispieva k zdravému srdcu),
  • pomáha pri vysokom krvnom tlaku,
  • znižuje zlý LDL cholesterol,
  • znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého a tenkého čreva.

Zelený čaj:

  • obsahuje veľkú skupinu ochranných rastlinných látok,
  • jeho listy obsahujú zlúčeniny, nazývané polyfenoly (silné antioxidanty),
  • má protirakovinové účinky,
  • zrýchľuje metabolizmus.

Avšak, pozor. Odporúčaná dávka sú tri šálky čaju denne. Zelený čaj nepite na lačno, pretože obsahuje látky, ktoré môžu spôsobovať nevoľnosť.

beautiful-happy-woman-sitting-with-healthy-green-food-drinks-home-vegan-meal-detox-concept.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Kyslá kapusta:

  • je to štít proti rakovine,
  • chráni pred rakovinou prsníka, pľúc, hrubého čreva a konečníka,
  • obsahuje vitamín B12,
  • má omladzujúce účinky,
  • posilňuje imunitný systém.

Navyše, fínski výskumníci zistili, že kvasená kapusta obsahuje niekoľkonásobne viac protirakovinových látok ako surová kapusta.

Cvikla:

  • čistí krv,
  • udržuje zdravé srdce,
  • obsahuje horčík a vitamín C,
  • dokáže doplniť straty železa v krvi počas menštruácie.

Paradajky:

  • znižujú riziko vzniku srdcového infarktu,
  • obsahujú vitamíny A a B-komplex,
  • ich konzumáciou predídete upchávaniu ciev,
  • bojujú proti rakovine pľúc,
  • sú silný antioxidant.

Mrkva:

  • obsahuje vysoký obsah karotenoidov (zdraviu prospešné látky),
  • prispieva k zdravým očiam,
  • obsahuje fosfor, horčík, vitamín C a betakarotén,
  • obsahuje vysoký obsah vlákniny,
  • surová aj varená mrkva sú veľmi zdravé.

young-happy-woman-eating-healthy-salad-sitting-table-with-green-fresh-ingredients-indoors.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Avokádo:

  • je vynikajúce pre oči, srdce a pokožku,
  • znižuje riziko vzniku rakoviny a cukrovky,
  • nižšia úroveň výskytu ochorení srdca,
  • je to výborný zdroj vlákniny,
  • obsahuje vitamín A a betakarotén.

Goji:

  • obsahujú vysoký podiel vlákniny,
  • obsahujú až osemnásť aminokyselín a dvadsaťjeden stopových prvkov,
  • sú bohatý zdroj vitamínu C,
  • používajú sa v liečiteľstve už tisíce rokov.

Čučoriedky:

  • udržujú bystrejšiu pamäť,
  • majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti,
  • zlepšujú zdravie močových ciest,
  • spomaľujú starnutie buniek,
  • zlepšujú náladu,
  • zabíjajú rakovinové bunky.

Jablko:

  • má antioxidačnú silu,
  • jablko má druhú najvyššiu hladinu antioxidačnej aktivity zo všetkých druhov ovocia,
  • znižuje riziko srdcového infarktu o 33 percent,
  • znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny,
  • spomaľuje starnutie pokožky.

Neexistuje žiadne ovocie alebo zelenina, ktoré by bolo nezdravé. Týchto 10 potravín je však podľa výskumov najviac prospešných pre naše zdravie, správne fungovanie organizmu a metabolizmu.


Súvisiaci článok
Hrozivá realita: Rakovina, tretia najčastejšia príčina smrti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť