Piatok 26. 04. 2024 13:02:14 | Meniny má Jaroslava

Začala sa astronomická jar. Môžeme sa tešiť na postupné otepľovanie

V stredu 20. marca ráno o 4:06 hodine stredoeurópskeho času nastala jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená začiatok astronomickej jari.

TASR|20. marec 2024|13:34:22

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Vodiči, pozor! Policajti upozorňujú na blokáciu hraničného priechodu Chyžné - Trstená
Čítajte viac >

V okamihu rovnodennosti sa Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, v ktorom rovina zemského rovníka prechádza geometrickým stredom slnečného disku. Slnečné lúče dopadajú kolmo na zemskú os, respektíve priamo na rovník a osvetľujú rovnomerne severnú aj južnú pologuľu našej planéty. Keďže zemská os má sklon 23,4 stupňa, v lete je viac k Slnku priklonená severná pologuľa, v zime zasa južná pologuľa našej planéty.

Deliaca čiara medzi osvetlenou časťou Zeme, kde je deň a tmavou časťou, kde panuje noc (tzv. terminátor) smeruje počas rovnodennosti vertikálne od severného pólu k južnému. Preto v čase rovnodennosti nie sú rozdiely v dĺžke dňa na jednotlivých miestach Zeme, tak ako je to v iných ročných obdobiach. Slnko svieti nad obzorom na všetkých miestach zemegule rovnako dlho - približne 12 hodín. Z faktu, že sú počas rovnodennosti deň a noc rovnako dlhé, vyplýva aj latinský názov tohto javu aequinoctium - čo znamená "rovnaká noc".

V Bratislave napríklad vyšlo v stredu 20. marca slnko o 5:53 hodine SEČ a zapadne o 18:04 hodine. V Žiline vyšlo o 5:47 hodine a zapadne o 17:58 hodine. V Košiciach vyšlo Slnko o 5:37 hodine a zapadne o 17:48 hodine. Zodpovedá to dĺžke dňa zaokrúhlene 12 hodín a 11 minút.

Takisto na celej Zemi, s výnimkou severného a južného pólu, v deň jarnej rovnodennosti slnko vychádza presne na východe a zapadá presne na západe. Po rovnodennosti sa v našich zemepisných šírkach miesto východu slnka posúva smerom na severovýchod a večer slnko zapadá čoraz bližšie k severozápadu.

V roku 2023 nastala jarná rovnodennosť takisto 20. marca, ale až večer o 22:24 hodine SEČ. O viac než 18 hodín skôr sa teraz jej začiatok posunul preto, že tento rok je priestupný, teda má o jeden deň - štvrtok 29. február - navyše. Dĺžka tropického roka (jeden obeh Zeme okolo Slnka) predstavuje v skutočnosti 365 a štvrť dňa (365 dní, 5 hodín, 48 minút a 45 sekúnd), preto v rokoch, ktoré nie sú priestupné, začiatky ročných období nastávajú každý rok o cca 6 hodín neskôr.

V roku 2025 sa začne jar o 10:01 hodine SEČ, v roku 2026 o 15:46 hodine SEČ a v roku 2027 o 21:24 hodine SEČ. V roku 2028, ktorý bude opäť priestupný, sa jar začne o 3:17 hodine SEČ. V roku 2048 sa dokonca z tohto dôvodu posunie začiatok jari na 19. marec.

Predlžovanie dní a tiež fakt, že slnko stúpa každý deň vyššie nad obzor a jeho lúče dopadajú na zemský povrch priamejšie, spôsobujú prehrievanie atmosféry a postupné otepľovanie počasia v nadchádzajúcom jarnom období.

Letný slnovrat, teda začiatok astronomického leta na severnej pologuli, nastane vo štvrtok 20. júna o 22:50 hodine stredoeurópskeho letného času. Posun z obvyklého piatka 21. júna na štvrtok 20. jún takisto zapríčinil fakt, že bol február o jeden deň dlhší.


Súvisiaci článok
Zamračené víkendové počasie v Žilinskom kraji. Prídu vyššie teploty, no na slnečné lúče zabudnite
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť