Pondelok 29. 04. 2024 11:59:18 | Meniny má Lea

100 stavieb Žilinského kraja: Rodný dom Jozefa Kronera v Staškove

Rodný dom významného slovenského herca Jozefa Kronera, postavený v roku 1914, prešiel po rokoch chátrania a úpadku rozsiahlou obnovou. Vďaka iniciatíve obce Staškov, finančnej podpore od súkromných darcov a nadácií, ako aj nezištnej práci miestnych živnostníkov a dobrovoľníkov, bol domček zrekonštruovaný a slávnostne otvorený verejnosti v roku 2011. Pamätná izba v dome teraz uchováva osobné predmety a pripomína odkaz Jozefa Kronera.

Juliana Krčulová|16. marec 2024|20:30:10

Zdroj: staskov.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Zrúcanina Starého hradu pri Varíne s názvom Starhrad
Čítajte viac >

Z rodného domu herca k útočisku bezdomovcov: Príbeh chátrania a obnovy

Zástupcovia obce Staškov na oficiálnom webe informovali, že dom, v ktorom sa narodil významný slovenský herec Jozef Kroner, bol postavený v roku 1914 a slúžil ako strážny dom pre železničnú trať.

Po roku 1990 bol dom podľa dostupných informácií zrekonštruovaný a prenajatý na rekreačné účely. „Nájomca však dom využíval veľmi zriedka, a tak začala stavba postupne chátrať a stala sa útočiskom bezdomovcov a terčom vandalov. Železnica ako vlastník prestala vykonávať akékoľvek udržiavacie práce a technický stav domu sa veľmi zhoršil,“ priblížili zástupcovia obce a dodali, že zatekajúca strecha a nefunkčná izolácia proti vode spôsobili poškodenie nosných konštrukcií a vznik viacerých trhlín v murive.

dom-kronera.jpg Zdroj: staskov.sk

dom-jozefa-kronera09.jpg Zdroj: staskov.sk

Obec Staškov obnovuje históriu

V rámci úsilia o záchranu zdevastovaného domčeka sa vedenie obce Staškov pustilo do rokovaní s predstaviteľmi Železníc Slovenskej republiky. Po vypracovaní projektu na rekonštrukciu a prekonaní mnohých prekážok sa obci podarilo získať dom za rozumnú sumu v máji 2010. Následne sa obecné zastupiteľstvo rozhodlo pre samostatnú rekonštrukciu s pomocou miestnych živnostníkov a dobrovoľníkov. Na koordináciu prác bola zriadená pracovná skupina v zložení Ing. Ladislav Šimčisko, Mgr. Ján Kubošek, Ing. Stanislav Machovčák a Ing. Vladimír Gajdošík, ktorá svoju úlohu plnila až do finálnej kolaudácie objektu.

„Práce na rekonštrukcii sa začali v júli 2010. Z pôvodnej stavby ostali iba obvodové múry bez stropu, krovu a strechy. Dňa 4. februára 2011 vyhlásilo obecné zastupiteľstvo dobrovoľnú zbierku na rekonštrukciu rodného domu Jozefa Kronera, ktorej účelom bolo získané finančné prostriedky použiť na spolufinancovanie stavebných prác. Na rekonštrukciu významne prispel sumou 10 000 eur pán Simnacher, Slovák žijúci v Nemecku. Rovnakou sumou tento projekt podporila Nadácia Orange,“ upresnili zástupcovia obce Staškov s tým, že ďalšie potrebné financie vyčlenili z rozpočtu obce. Celková hodnota vlastnej rekonštrukcie a vybavenia interiéru je podľa dostupných informácií 43 667,89 eur.

dom-jozefa-kronera08.jpg Zdroj: staskov.sk

dom-jozefa-kronera05.jpg Zdroj: staskov.sk

Rodný dom Jozefa Kronera znovu ožíva

V súčasnosti je podľa slov predstaviteľov obce potrebné dokončiť podkrovie domu, úpravy jeho okolia a vybudovať prístupovú cestu. „O obnovu schátraného domčeka sa okrem obecného úradu pričinil Spolok rodákov Jozefa Kronera, murárska partia Ladislava Perďocha zo Staškova a mnohí ďalší ľudia, ktorí vynaložili nemalé úsilie a obetu, za čo im patrí veľká vďaka. Interiérové vybavenie z veľkej časti poskytla dcéra Jozefa Kronera, herečka Zuzana Kronerová, a to najmä osobné veci, ktoré patrili jej slávnemu otcovi,“ doplnili.

Slávnostné otvorenie zrekonštruovaného rodného domu známeho herca Jozefa Kronera v obci Staškov sa uskutočnilo 19. novembra 2011. Pri tejto príležitosti bola verejnosti sprístupnená aj nová pamätná izba. Otvorenia sa zúčastnili dcéra Jozefa Kronera, herečka Zuzana Kronerová, jeho synovec, herec Ján Kroner, a Zuzana Vaňousová, sestra Jozefa Kronera, ktorá sa v tomto dome tiež narodila. Na udalosti sa zúčastnili mnohé významné osobnosti a členovia rodiny Kronerovcov, ako aj obyvatelia Staškova.

Správu nad domom prevzal Obecný technický podnik Staškov.

korene_2011_28.jpg Zdroj: kroner.sk

korene_2011_35.jpg Zdroj: kroner.sk

dom-jozefa-kronera04.jpg Zdroj: staskov.sk

dom-jozefa-kronera03.jpg Zdroj: staskov.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kaštieľ Vranovo v Palúdzke
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť