Pondelok 29. 04. 2024 15:56:58 | Meniny má Lea

Priblížte si Kvetnú nedeľu v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Čakajú vás folklór aj Morena

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, priamo uprostred Veľkej noci pozýva do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke. Príďte si pripomenúť Kvetnú nedeľu cez optiku tradícii a folklóru.

Michal Szentivanyi|18. marec 2024|14:45:31

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Nevidiacim v Dolnom Kubíne uľahčia orientáciu haptické mapy. Prvý kus otestoval paralympijský lyžiar
Čítajte viac >

Pripomenutie veľkonočných tradícii sa bude konať v Múzeu kysuckej dediny v skanzene vo Vychylovke na Kvetnú nedeľu 24. marca 2024. Pôjde tak o veľkonočné podujatie v duchu ľudových tradícií. O tejto udalosti informovala Vedúca správy Múzea kysuckej dediny Miroslava Jančulová tlačovou správou.

DSC07393_1600x898.JPG Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Nebude chýbať pletenie korbáčov, zdobenie vajíčok či iné veci

Návštevníci Múzea kysuckej dediny sa podľa jej slov tak môžu tešiť na ukážky jarného zvykoslovia. „Počas dňa sa budú z vŕbového prútia pliesť veľkonočné korbáče, ktoré si budú môcť aj zakúpiť. Návštevníkom ponúkneme ukážky rôznych techník zdobenia veľkonočných vajíčok. Deti si budú môcť vyskúšať svoju zručnosť a vytvoriť tak vlastné originálne kraslice," uvádza Jančulová.

Príde aj na Morenu

Hoci na tento deň pripadá Kvetná nedeľa a Morena by už na Kysuciach mala byť dávno vynesená, návštevníkom v múzeu priblížia aj tento archaický zvyk, ktorý sa zachoval do dnešných čias. „Vynášanie Moreny vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Jej vynesenie malo zabezpečiť definitívny odchod zimy a vítanie jari, vypudenie negatívnych síl z chotára, vrátiť fyzickú silu zeme a dosiahnuť znovu oživenie prírody. Morenu v minulosti pripravovali dievky, na krížom preložené palice pouväzovali slamu, prípadne mach a takto pripravenú bábku obliekli do rukávcov, šorca, zápony, podviky a šatky. Museli ju pripravovať tajne, aby ju mládenci neukradli, lebo, keď sa tak stalo, dali ju do zástavy v krčme a pili na ňu. Dievky potom museli všetku útratu krčmárovi zaplatiť, inak by im ju nevydal a nemohli by ju utopiť," vysvetľuje Jančulová.

DSC07368_1600x898.JPG Zdroj: kysuckemuzeum.sk

V múzeu nezabudli ani na milovníkov Historickej lesnej úvraťovej železnice, pretože počas podujatia bude zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate a späť premávať vláčik s výletným vozňom. Múzeum kysuckej dediny bude v nedeľu otvorené od 10:00 do 15:30 hodiny.

„Hoci tieto krásne zvyky často žijú už, len ako súčasť repertoára folklórnych skupín, sú niečím, čo nás spája s našimi predkami. Majú v sebe veľa pozitívnych emócií, z ktorých vás na Kvetnú nedeľu srdečne pozývame načerpať veľa krásnych zážitkov," dodáva múzeum.

plagát Veľká noc na dedine_848x1200.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk


Súvisiaci článok
Empatia je základ všetkých umelcov. V kaplnke Budatínskeho hradu teraz nájdete novú výstavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť