Téma, ktorej sa všetci boja. Každé tretie úmrtie v našej republike je spôsobené rakovinou.
Čo je to rakovina?
Sú to „zdivočené“ bunky, ktoré nie sú schopné plniť pôvodné funkcie. Rýchlo sa delia a šíria do okolitého tkaniva, a okrádajú susedné bunky a tkanivá o výživné látky. Môžu sa preniesť a usadiť do ktorejkoľvek časti organizmu a tam vytvoriť metastázu. Rakovinové bunky sú: nezávislé a dobre maskované. Od určitej fázy vývoja, produkujú látky, ktoré bránia imunitnému systému rozpoznať ich a zlikvidovať. Pri kontakte so zdravými bunkami sa správajú agresívne. Prerastajú do okolitých tkanív a poškodzujú ich. Vytvárajú metastázy. Každý človek je nositeľom genetických informácií, ktoré môžu vyvolať vznik rakoviny. Nie je pravidlo, že je spôsobená len genetickou predispozíciou. Väčšina druhov rakoviny je vyvolaná spôsobom života.
Rizikové faktory vo výžive, ktoré podporujú vznik:
- všetky údeniny,
- príliš častá konzumácia červeného mäsa,
- biely cukor a sladkosti,
- alkohol a čierna káva,
- fajčenie (aj pasívne),
- mliečne výrobky (podporujú delenie buniek),
- všetky výrobky z bielej múky,
- všetky aromatizované a prifarbované potraviny a nápoje,
- mastné, vyprážané, fritované a pečené potraviny.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Každý deň konzumujte niektoré z týchto potravín:
- ovocie a zeleninu (môžu byť aj mrazené),
- hrsť orechov (vlašské orechy a mandle),
- rastlinné oleje (olivový, tekvicový),
- varené strukoviny,
- biele tofu,
- zelený alebo zázvorový čaj,
- kyslá kapusta (aspoň jedenkrát týždenne),
- sójové potraviny.
Nepodceňujte pravidelné preventívne prehliadky, v 90 percentách pomáhajú pri liečbe a včasnej diagnostike ochorenia. A nezabúdajte, že všetko sa dá liečiť.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť