Štvrtok 09. 05. 2024 15:17:10 | Meniny má Roland

V marci by sa dožil 90 rokov. Posledný muž na Mesiaci Eugen Andrew Cernan mal kysucké korene

Vo štvrtok 14. marca uplynie presne 90 rokov od narodenia Eugena Andrewa Cernana. Vnuk kysuckých vysťahovalcov ostáva už viac ako polstoročie posledným človekom, ktorý kráčal po povrchu Mesiaca. Svoju stopu však nezanechal len tam. Nezabúdajú na neho ani vo Vysokej nad Kysucou.

Daniel Jurčík|9. marec 2024|16:45:38

Zdroj: vysokanadkysucou.sk

Súvisiaci článok
Národná banka Slovenska na jar vydá zberateľské euromince. Ich príbeh sa spája so Žilinským krajom
Čítajte viac >

Eugena Andrewa Cernana priviedla na svet 14. marca 1934 Roslyne Anne Cernanová, rodená Cihlarová, pôvodom z českej rodiny Cihlařovcov z Táborska. Jeho otec Andrew bol potomkom Anny a Štefana Čerňanovcov, ktorí po roku 1900 odišli do Ameriky zo svojej rodnej Vysokej nad Kysucou.

Doniesol kúsok Československa na Mesiac

Práve kysucká obec je na svojho „strateného vnuka" hrdá. Okrem webovej stránky venovanej jeho osobe môžete vo Vysokej nad Kysucou navštíviť jeho pamätnú izbu. Dôvody na jej zriadenie sú zrejmé.

Cernan totiž aj po svojej smrti patrí k najznámejším americkým kozmonautom vôbec. Okrem účasti v misiách Gemini 9A či Apollo 10, absolvoval v rámci Apollo 17 pristátie na Mesiaci a stal sa súčasťou iba 12-člennej skupinky ľudí, ktorej sa to podarilo. Na Mesiaci odvtedy nepristál nikto iný. Sám Cernan priznal, že si do kozmu vzal aj československú vlajku.

cernan_na_mesiaci.jpg Zdroj: vysokanadkysucou.sk

Radi ho vítali, on sa rád vracal

Ako spomína obecný web o bývalom kozmonautovi, na Slovensko prišiel trikrát. Jeho prvá návšteva v roku 1974 nebola medializovaná, pretože v čase prebiehajúcej studenej vojny nebolo vhodné propagovať úspech USA vo vesmíre. Počas ďalších dvoch návštev v rokoch 1994 a 2004 sa mu však dostalo vrelého privítania. Z rúk Michala Kováča si prevzal historicky prvé vyznamenanie Radu bieleho dvojkríža, počas návštevy v Čadci ho vyhlásili za čestného občana mesta a Slovenská technická univerzita v Bratislave mu udelila titul Doctor honoris causa.

O tom, čo pre Cernana znamenali všetky obdržané pocty, svedčia jeho slová, ktoré v roku 1994 vyslovil počas návštevy vo Vysokej nad Kysucou. „Precestoval som cely svet, videl som veľa miest a stretol som mnoho ľudí. Bol som dokonca na mieste, kde sa dostal málokto - na Mesiaci. Nikde ma však neprivítali tak srdečne, ako u vás, a nikdy som nestál na takom výnimočnom mieste, akým je rodisko mojich predkov," povedal podľa webu obce bývalý kozmonaut.

Eugen Andrew Cernan skonal v roku 2017. Spomienka na neho i jeho veľký úspech bude však v obci jeho predkov vždy dôležitá.

pamatna_izba_cernana_001.jpg Zdroj: vysokanadkysucou.sk


Súvisiaci článok
RTVS si vo vysielaní pripomenie 100. výročie narodenia Jozefa Kronera
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť