Nedeľa 19. 05. 2024 09:16:02 | Meniny má Gertrúda

Národná banka Slovenska na jar vydá zberateľské euromince. Ich príbeh sa spája so Žilinským krajom

Mincovňa Kremnica ohlásila na marec a apríl vydanie dvoch zberateľských euromincí. Prvá má pripomínať 100. výročie narodenia Jozefa Kronera, druhá útek Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z nacistického tábora Auschwitz-Birkenau.

Daniel Jurčík|25. február 2024|20:01:20

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/J. Teslík/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
V roku 2024 si pripomenieme 100. výročie narodenia Jozefa Kronera, legendy Staškova a celého Slovenska
Čítajte viac >

Vydaniu mince k výročiu Jozefa Kronera venovala mincovňa príspevok na sociálnej sieti. Rodák zo Staškova patrí k najuznávanejším slovenským hercom v histórii. Diváci ho mohli vidieť vo filmoch ako Čert nespí, Polnočná omša či Soľ nad zlato.

Jeho najväčšou úlohou však bolo stvárnenie Tóna Brtka v Oscarovej snímke Obchod na korze. Za herecký výkon získal Modrú stuhu americkej filmovej akadémie či ocenenie na slávnom festivale v Cannes. Na minci v 10-eurovej hodnote, ktorá vyjde 18. marca, sa okrem hercovej tváre nachádza práve filmová postava Brtka.

Vrbu s Wetzlerom ukrývali v Žilinskom kraji

Ďaleko smutnejší príbeh znázorňuje 10-eurová minca, ktorá by podľa príspevku Mincovne Kremnica na sociálnej sieti mala vyjsť v apríli. Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler sa kvôli svojmu židovskému pôvodu nachádzali v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau. V apríli roku 1944 sa im podarilo uniknúť.

Hranice prekročili v kysuckej obci Skalité, kde vďaka pomoci roľníka Ondreja Čaneckého nazbierali sily. Následne sa cez Čadcu dostali až do starobinca v Žiline. Práve v ňom spísali správu, ktorá odhaľovala zverstvá v koncentračnom tábore. Pripomienka slávneho dokumentu, ktorý obletel svet, bude vyrazená pri príležitosti 80. výročia od jeho vydania.


Súvisiaci článok
Filmová história ožila na fotografiách. Na Rysavú Jalovicu s Kronerom v Trstenej nezabudnú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť