Streda 08. 05. 2024 11:43:00 | Meniny má Ingrida

So začínajúcim ročným obdobím na nás striehne jarná únava. Rady, ako proti nej zabojovať

Iste to poznáte. S odchodom zimy síce pribúda na oblohe intenzita slnečných lúčov, no aj tak v rohu nenápadne striehne fenomén pod názvom jarná únava. Pod jej vplyvom sme akýsi oťapení, nič sa nám nechce a upadáme do každodenného stereotypu lenivosti. Prinášame vám preto niekoľko rád, ako s týmto každoročným javom súperiť.

Michal Szentivanyi|12. marec 2024|10:15:37

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
5 zabijakov jarnej únavy: Takto ju porazíte raz dva
Čítajte viac >

Slováci, a tí na severe nevynímajúc, práve zažívajú rozdielové obdobie, kedy sa zima definitívne končí. To okrem toho, že sa prebúdza prírody a kvitnú viaceré rastliny znamená aj to, že sa zo „zimného spánku" prebúdza aj samotný ľudský organizmus. „Telo musí upraviť niektoré fyziologické procesy a reagovať na meniace sa pomery v životnom prostredí i v životospráve. Niektorí ľudia tieto zmeny subjektívne ťažšie znášajú a prejavuje sa u nich fenomén označovaný ako „jarná únava”," poukazuje na dôležitosť témy Úrad verejného zdravotníctva. Presne pre tieto dôvody aj úrad vyzýva na dodržiavanie niekoľkých rád, ktoré vo vás môžu opäť prebudiť energický náboj.

Prvé príznaky jarnej únavy

Aby ste v tom mali jasno, hygienici tiež uvádzajú niekoľko príznakov, ako sa jarná únava prejavuje:

  • pocit únavy
  • ospalosť, a to aj tesne po prebudení
  • ťažkosti so spánkom
  • bolesti hlavy
  • malátnosť
  • nesústredenosť
  • podráždenosť

Ako zatočiť s jarnou únavou?

Aj keď sa mladý a zdravý organizmus obvykle zmenám prispôsobuje ľahšie než organizmus ľudí v strednom a vyššom veku, aj tak vám prinesieme niekoľko tipov, ako potlačiť príznaky jarnej únavy. V princípe ide o prechodný ráz a nepríjemné príznaky obvykle ustúpia, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny. Celý proces by mal trvať 1 až 3 týždne.

Viac pohybu

Viac ako dôležitý je každodenný, dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu. Týka sa to hlavne ľudí, ktorí majú sedavý spôsob práce. Nie je však vhodné zaťažovať organizmus nárazovo a neprimerane zvýšenou námahou. Záťaž by sa po zime mala zvyšovať postupne. Skúste začať ranným cvičením či prechádzkami. Nepovedzte nie ani striedaniu studenej a teplej vody v sprche. Túto činnosť ukončite tiež studenou vodou. Otužovanie je totiž kľúčom k tomu, ako si stimulujete obehový systém a zaženiete únavu.

couple-with-headphones-running-outdoors_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zdravší jedálniček a čerstvá ovocná šťava

Dbať však treba aj na aspoň čiastočnú zmenu životného štýlu v rámci potravín. Zdravá, pestrá, čerstvá a striedma strava plná vitamínov a minerálov je to, čo vám dodá energiu. Hlavné husle tu hrá zelenina a ovocie. Tie totiž podporujú obranyschopnosť organizmu a chránia aj pred vznikom jarnej únavy. Nezanechajte ani možnosť konzumovať zeleninové šaláty, zeleninové polievky, zeleninové prívarky, ľahšie jedlá, ktoré nezaťažujú organizmus. Nespochybniteľným faktom je, že čerstvo vylisovaná ovocná šťava je veľkým zdrojom vitamínu C, ktorý by ste si tiež mali dopriať.

asian-senior-elderly-old-lady-woman-patient-eating-breakfast-vegetable-healthy-food-with-hope-happy-while-sitting-hungry-bed-hospital_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Rozhodne by ste stravu mali doplniť aj o celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy a zelené vňate. Vhodná je napríklad pažítka, žerucha alebo čerstvý medvedí cesnak. Nepodceňujte ani prísun tekutín. Čistá voda, minerálne vody a nesladené čaje sú tiež zdrojom vítanej hydratácie.

mason-jar-glass-fruit-juice-slate-table-top_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
7 efektívnych tipov ako premôcť jarnú únavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť