Pondelok 13. 05. 2024 14:16:15 | Meniny má Servác

7 efektívnych tipov ako premôcť jarnú únavu

Možno ste sa ani nestihli spamätať zo sviatkov, no už klope na dvere ďalšie ročné obdobie - Jar. S ňou prichádza veľmi známa kamarátka jarná únava. V tomto článku vám odhalíme pár tipov, ako proti nej účinne bojovať. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|29. marec 2022|09:43:01

Očista tela

Veľmi rýchlou pomôckou pri jarnej únave vie byť detox alebo očista tela. Spočíva v tom, že by ste mali pár dní v týždni konzumovať len ovocie, zeleninu a šťavy. Vďaka nim sa vaše telo zregeneruje, posilní sa jeho imunita a budete pociťovať väčší príval energie.

Dostatočný pitný režim

Taktiež by ste nemali zabúdať na dostatočný pitný režim. Pokiaľ pijete málo, môžete únavu pociťovať aj počas roka. S nedostatkom tekutín vás môže bolieť hlava a v niektorých prípadoch môžete spozorovať nárast váhy, aj keď sa snažíte schudnúť.

Žiadne cigarety a alkohol

Samozrejme, že nezdravý životný štýl prispieva k únave. Ak naozaj cítite, že je toho na vás veľa a každým dňom ste vyčerpaní viac a viac, mali by ste sa na určitý čas vzdať alkoholu a tiež cigariet (keď fajčíte denne, snažte sa aspoň obmedziť ich počet počas dňa).

beer-2439239_1280.jpg

Koníčky

Počas jari by ste si mali nájsť čas na to, čo vás baví. Vďaka koníčkom a záľubám budete viac šťastnejší a oddýchnete si od práce. Vieme, že sadnúť si pred televízor a sledovať filmy je jednoduchšie, no pre zdravie a psychickú pohodu je prospešnejšie niečo vykonávať rukami.

Veľa športu

Ako sme už spomínali, jar so sebou prináša jarnú únavu, no taktiež so sebou prináša krajšie počasie a viac možností na športovanie. Vďaka pohybu sa vám zlepší kondícia, vyplavia sa vám do tela endorfíny a neuveríte, no niekedy môžete mať po fyzickej aktivity viac energie, než pred ňou. A to sa už oplatí, však?

zumba-4333580_1280.jpg

Bylinkové čaje

Účinne bojovať proti jarnej únave vedia aj niektoré bylinky. Ak si ich doprajete pred spaním, nielen že zaspíte dobre, no po prebudení sa budete cítiť sviežo a plní nadšenia. Najviac vedia byť nápomocné kvety čiernej bazy, žihľava, mäta prieporná a rumanček kamilkový.

Ľahšie jedlá

Unaviť vás vie aj jedlo, hoci tomu nemusíte veriť. Keď však váš jedálniček pozostáva väčšinou zo sacharidov, naozaj sa niet čomu čudovať. Počas jarných mesiacov by ste si mali dopriať ľahké jedlá, šaláty, kuracie mäso, brokolicu, ryby, jablká a ďalšie potraviny, ktoré nezaťažia váš žalúdok.  


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Tri dominanty Terchovej (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť