Sobota 27. 04. 2024 18:02:42 | Meniny má Jaroslav

Tip na výlet: Tri dominanty Terchovej (FOTO+VIDEO)

Počas potuliek Terchovskou dolinou sme opäť zavítali do rodiska Juraja Jánošíka, ktoré je plné zaujímavých miest. Tentokrát sme sa zamerali na tri najvýznamnejšie turistické lákadlá: sochu Juraja Jánošíka, krížovú cestu a rozhľadňu. Zaujímavosťou je, že pri návšteve každého jedného z týchto miest uvidíte aj spomínané ďalšie dve. Jednoducho nemožno ich v Terchovej prehliadnuť ani obísť. V našom článku sa dočítate nielen to, ako ich nájsť, ale aj ich malé, pre turistov málo známe tajomstvá. Snímky: redakcia, terchova.sk

Michala Stanikova|17. február 2022|12:25:33

Nadživotný Jánošík, ktorý mal byť ešte väčší

Kto by nepoznal Juraja Jánošíka, najznámejšieho rodáka Terchovej? Terchovčania sú na svojho krajana náležite hrdí a je to cítiť takmer na každom kroku. Hádam si ho ani nemohli viac uctiť ako nadrozmernou sochou, ktorá sa vypína na malom návrší nad Terchovou a je ju vidieť z mnohých „strategických miest“ v obci. Sedem a polmetrový Jánošík dohliada na svoje rodisko od roku 1988. Socha je vyhotovená z ušľachtilého oceľového plechu a jej autorom je akademický sochár Ján Kulich.

Málo známe je, že Ján Kulich pôvodne pracoval na inej podobe Jánošíka. Pôvodná socha mala byť vysoká až 30 metrov a plánovali ju osadiť na začiatku Vrátnej doliny. Jej stvárnenie malo byť veľkolepé. Socha mala stáť rozkročená ponad cestu do Vrátnej a uvažovalo sa aj nad jej praktickým využitím. V krpci (ľudová obuv, pozn. redakcie) malo byť múzeum a v klobúku reštaurácia.

7,5 metrová socha Juraja Jánošíka sa vypína na návrší smerom na Vrátnu.

Z monumentálneho diela však nakoniec vznikla len hlava, ktorá sama o sebe merala tri a pol metra. Prečo sa obrí monument nakoniec nepodarilo dokončiť, sa presne nevie. Údajne s umiestnením obrovskej sochy na hranici národného parku nesúhlasili ochranári. Sú to však len dohady. Ján Kulich sa k tejto téme nerád vyjadroval. Z jeho veľdiela, ako sme už spomínali, vznikla len hlava, ktorá sa istú dobu nachádzala pred umelcovým ateliérom. Časť nedokončenej sochy mu vraj až dvakrát ukradli. Jej súčasná poloha nie je známa.

A ako sa dostanete síce k menšej, ale rovnako zaujímavej soche Juraja Jánošíka? Pri prechádzaní cez Terchovú odbočte na Vrátnu dolinu. V tomto momente už zbystrite pozornosť, pretože za okamih sa pred vami vynorí v celej svojej kráse. Nachádza sa naľavo na malom návrší, kde sa domáci zvyknú cez zimu sánkovať. V blízkosti sochy sú aj potraviny (Jednota), pred ktorými môžete zaparkovať. K soche vedie vyznačený, upravený chodník. Cesta k nej vám nezaberie viac ako päť-desať minút. Ide síce o krátky výstup, ale môžete sa tešiť na pekný panoramatický výhľad na Terchovú.

Z obrej sochy, ktorá mala stáť pri vstupe do doliny Vrátna, sa zrealizovala len hlava.

Kalvária zo storočného kameňa

Keď sa už budete rozhliadať po rodisku nášho najznámejšieho ľudového hrdinu, možno v diaľke zbadáte ďalšiu dominantu Terchovej, a to kalváriu na vrchu Oravcové. Krížová cesta je síce o takmer dvadsať rokov mladšia ako socha Juraja Jánošíka, ale v obci zastáva rovnako dôležité postavenie. Terchová je totiž významným pútnickým miestom. Nachádza sa tu rímskokatolícky kostol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorý je najväčším chrámom na Slovensku. Okrem Jánošíkových dní sa od roku 1990 konajú v Terchovej aj Cyrilometodské dni, ktoré sú taktiež veľmi obľúbeným a vyhľadávaným podujatím s celoslovenskou až medzinárodnou účasťou.

Preto bola potreba vybudovať v obci krížovú cestu, ku ktorej by sa mohli utiekať miestni veriaci aj pútnici, veľmi silná. Tento zámer sa nakoniec podarilo zrealizovať pred 16 rokmi. Krížová cesta bola vysvätená 3. júla 2006 počas 17. ročníka Cyrilometodských dní. Dodnes býva vyvrcholením tohto podujatia práve procesia idúca od kostola po krížovej ceste až na vrch Oravcové, kde sa slúži svätá omša.

Kalvária v Terchovej je netradičná svojím stvárnením. Namiesto kaplniek ju tvoria kamenné kríže a sochy.

Terchovská kalvária je unikátna z mnohých uhlov. Nie je zostavená z kaplniek, ako je to bežné, ale z krížov a sôch. Tie sú vyhotovené z lokálneho kameňa, ktorý bol vyťažený v Terchovej pred viac ako sto rokmi. Autorom krížovej cesty je akademický sochár a miestny rodák Milan Opalka, ktorý bol prvým porevolučným starostom Terchovej a zaslúžil sa aj o vznik Cyrilometodských dní.

Kalváriu nájdete pomerne ľahko. Terchová ako vyhľadávané turistické miesto je doslova zaplavená turistickými značkami, ktoré vás ku krížovej ceste spoľahlivo dovedú (hľadajte žltú značku). Začiatok krížovej cesty je nad Ďurkovým lazom, ktorý sa nachádza pri bývalom roľníckom družstve. Od družstva je to k prvému krížu približne 10 minút.

Kríže aj sochy sú vytesané z kameňa, ktorý sa pred sto rokmi vyťažil v Terchovej.

Ďalšou zaujímavosťou kalvárie sú detaily na jednotlivých zastaveniach. Napríklad červené škvrny, ktoré symbolizujú zranenia pri pádoch Ježiša, alebo srdce, ktoré odkazuje na stretnutie Ježiša s matkou... Na poslednom 14. zastavení nie je kríž, ale kameň, ktorým bol zavalený Ježišov hrob. Na konci krížovej cesty, na vrchu Oravcové (632 m n. m.), je umiestnený kamenný oltár, pri ktorom sa konajú sväté omše. Súčasťou pútnického miesta je aj cyrilo-metodský miléniový stĺp, ktorý býva v noci osvetlený.

Na vrchu Oravcové, kde končí kalvária, je aj miléniový stĺp, ktorý dominuje celému priestoru.

Srdce Terchovej

Pomyselný trojuholník uzatvára terchovská rozhľadňa, ktorá sa nachádza na vrchu Oblaz. Z doteraz spomínaných turistických „atrakcií“ je najmladšia. Vybudovali ju v roku 2015. Autorom vyhliadkovej veže, ktorú tvoria tri terasy a siaha do výšky 30 metrov, je taktiež miestny rodák a známy ľudový umelec - Alojz Mucha. Pri navrhovaní rozhľadne mu bola inšpiráciou rekvizita šibenice, ktorá stála na tom istom mieste pri nakrúcaní filmu Jánošík v roku 1935. Rozhľadňa nesie názov „Terchovské srdce“ podľa piesne „To terchovské srdce na dvoje sa delí, jedna strana plače, druhá sa veselí...“

Vyhliadková veža je pre turistov ľahko dostupná. Výstup sa začína pri miestnej hasičskej zbrojnici (za supermarketom Lidl), odkiaľ budete pokračovať smerom nahor na vrch Oblaz. Ten je známy aj ako pietne miesto. Pri kráčaní nahor si popri chodníku môžete všimnúť kamenný kríž, kde sú pochovaní obyvatelia Terchovej, ktorí v polovici 19. storočia zomreli na mor. Odohralo sa tu aj množstvo historických udalostí – napríklad počas druhej svetovej vojny tu mali Nemci vybudované zákopy. Súčasťou trasy je aj náučný chodník o faune a flóre Malej Fatry. Stúpanie je nenáročné, vhodné aj pre malé deti a menej zdatných turistov. Cesta od zbrojnice ku rozhľadni trvá približne 10-15 minút.

Terchovské srdce sa vypína do výšky 30 metrov. Jej autorom je miestny ľudový umelec.

Okrem rozhľadne môžete na samom vrchole nájsť aj dvojmetrový červený fotorám v tvare srdca. Fotosrdiečko sa nachádza len pár metrov od rozhľadne a vďaka svojmu umiestneniu ponúka jedinečné zábery na Terchovú a okolie. „Hlavným úmyslom je, aby návštevníci videli, že Terchová dokáže vždy niečo nové ponúknuť a dokáže prekvapiť. Veríme, že cez červené srdce, pri ktorom sa budú fotiť turisti, sa krása terchovskej doliny bude šíriť cez sociálne siete do celého sveta,“ povedali o novej atrakcii z roku 2020 jej autori.

Pred dvoma rokmi pribudla pri rozhľadni nová atrakcia - fotosrdiečko.
Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť