Nedeľa 05. 05. 2024 12:08:37 | Meniny má Lesia, Lesana

Dnes si celé Slovensko pripomína vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Uplynuli už štyri roky od chladnokrvnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho talentovanej snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich smrť zmenila nielen životy rodinným pozostalým, ich kamarátom a známym, bývalým študentom a kolegom, ale aj všetkým Slovákom, ktorí na jar v roku 2018 vyšli na námestia a volali po slušnosti a spravodlivosti. Foto: WWW zaslusneslovensko.sk

Juliana Krčulová|21. február 2022|12:04:56

Odkaz Jána a Martiny, ako aj mnohých ľudí, ktorí stáli na námestiach, je aj odkazom proti hrubosti, agresivite a násiliu. Napísala Iniciatíva Za slušné Slovensko na svojej internetovej stránke. „Vnímame vážnosť pandemickej situácie a zhromaždenia preto organizovať nebudeme. Pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si 21. februára 2022 uctíme individuálne na miestach, kde sme sa v rokoch 2018 až 2020 stretávali. Našou tichou prítomnosťou, zapálením sviečok či položením kvetov, chceme vyjadriť aj jasný postoj proti verbálnej hrubosti, agresivite a násiliu,“ uvádza iniciatíva a ďalej informuje, že rovnaký postoj môže dnes vyjadriť každý z nás v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku.

Pred štyrmi rokmi vyšlo mnoho z nás na námestia, aby vyjadrilo svoj hnev, frustráciu a hlavne smútok. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej s celým Slovenskom otriasla a načrtla mnohé otázky o stave našej krajiny. „Stojac v dave sa nám však spoločne podarilo pocítiť lásku, nádej, spolupatričnosť, dokonca hrdosť pri spievaní hymny. Uskutočnilo sa viac než tristo zhromaždení po celom Slovensku a všetky boli pokojné a bezpečné. Prebiehal na nich dialóg, bral sa ohľad na druhého, vnímal sa žiaľ blízkych pozostalých a zároveň sa poctivo pomenúvali krivdy a zločiny. Zhromaždenia na námestiach však nie sú a snáď ani nemôžu byť všeliek,“ napísala Iniciatíva Za slušné Slovensko vo svojej spomienkovej správe.

TASR.jpg Foto: TASR

Výročie brutálnej vraždy si dnes pripomenuli aj na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, kde Ján Kuciak študoval a neskôr pôsobil ako učiteľ. „Už sú to štyri roky. Chýbaš nám Janko. Veľmi. Ale Tvoj odkaz stále žije,“ uviedla univerzita na svojom profile na sociálnej sieti a pripomenula záverečné slová z Janovej dizertačnej práce: „Ak budú mať slovenské médiá vydavateľov, ktorí si ctia spoločenskú zodpovednosť svojich titulov a sú ochotní investovať do prestíže a pridanej hodnoty, rozvoj investigatívnej žurnalistiky by sa zatiaľ nemusel zastaviť.“

Žurnalistika UKF Nitra.jpg Foto: Facebook / Žurnalistika UKF Nitra

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk, Peter Bárdy, vo svojom článku rovnako zaspomínal na talentovaného kolegu a dobrého človeka, ktorý už, žiaľ, nie je medzi nami. „Pred štyrmi rokmi 21. februára 2018 zavraždili investigatívneho novinára, nášho kolegu a kamaráta Jána Kuciaka. Spolu s ním chladnokrvne zabili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Nie je ľahké byť pri tejto téme neosobným. Vlastne je to nemožné. Poprava Jana a Martiny nám zasiahla do životov. A mnohým veľmi ublížila,“ začal svoj text šéfredaktor slovenského portálu a ďalej uviedol, že si nespomína na obdobie, ktoré by bolo pre novinárov na Slovensku také nebezpečné, ako je to dnes.

Spomienku na Jána a Martinu si ľudia uctia spoločným zapálením sviečok v niekoľkých slovenských mestách. V Žiline sa dnes uskutoční pietna spomienka pred radnicou, kde sa môžu obyvatelia zísť a spoločne zapáliť sviečku zavraždeným snúbencom.

Žilina Za slušné Slovensko.jpg Foto: Facebook / Žilina Za slušné Slovensko

V Námestove bude na Námestí P. O. Hviezdoslava umiestnený spomienkový banner. „Príďte si uctiť ich pamiatku zapálením sviečky. Môžete tak urobiť individuálne od 20. februára do 25. februára 2022, kedy bude pri soche Hviezdoslava umiestnený spomienkový banner,“ informuje spomienková udalosť na sociálnej sieti.

Facebook Nie v našom meste.jpg Foto: Facebook / Nie v našom meste

„Obrníme si srdcia a vyhrnieme si rukávy. Nikdy sa to nesmie zopakovať a nikdy sa to nesmie vrátiť. To vám tam hore sľubujeme,“ informuje usporiadateľ spomienkovej udalosti na sociálnej sieti. Dnešný deň si pripomínajú aj obyvatelia Zvolena, Lučenca ,Rimavskej Soboty aj Banskej Bystrice.


Súvisiaci článok
Dom zavraždených Jána a Martiny zbúrajú. Nahradí ho pamätník
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť