Piatok 17. 05. 2024 20:18:23 | Meniny má Gizela, Aneta

Dom zavraždených Jána a Martiny zbúrajú. Nahradí ho pamätník

Mal sa po ňom rozliehať detský smiech, no všetko zmenila krátka chvíľa. Čo bude s domom v galantskom okrese, v ktorom zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú? FOTO: TASR

D U|24. január 2022|10:44:51

Mali iba 27 rokov a veľké plány. Ich životy však priskoro ukončila ruka vraha. Miesto ohavnej vraždy v obci Veľká Mača, ktorá otriasla nielen Slovenskom, teraz plánujú zbúrať. Rovnaký osud čaká aj letnú kuchynku, z ktorej vrah mladých ľudí na svoje obete číhal. Vo februári uplynú štyri roky od vraždy.

S búraním súhlasia aj rodičia zavraždenej dvojice. Dom v nich totiž stále vyvoláva smutné spomienky. „Ja som bol prvý, ktorý chcel, aby to zbúrali,“ hovorí Ján Kuciak starší, otec zavraždeného novinára. „Mám stále pred očami naše deti, ako tam ležali v kaluži krvi," dodáva mama zavraždenej archeologičky, Zlatica Kušnírová.

Dedičské konanie majú vysporiadané. Rozhodli sa, že vo dvore postavia pamätník Slobody slova. S realizáciou pomôže aj Trnavský samosprávny kraj. Ten už vyhlásil architektonickú verejnú súťaž. Cieľom súťaže, ktorú po odbornej stránke zastrešuje Inštitút Slovenskej komory architektov, je vytvoriť pietne miesto.

„Slobodu a demokraciu považujem za najdôležitejšie hodnoty našej spoločnosti. Za ich obranu zaplatili pred štyrmi rokmi dvaja mladí ľudia tú najvyššiu cenu. Preto sme sa podujali vytvoriť na mieste, kde Ján a Martina plánovali svoj spoločný život, pietne miesto. Želám si, aby nám i budúcim generáciám pripomínalo ich odkaz, odhodlanie a obetu,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Dvojnásobná vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa stala v stredu 21.februára 2018 vo Veľkej Mači. Ján Kuciak bol investigatívny novinár, ktorý sa venoval najmä podozreniam z daňových podvodov. Jeho snúbenica, Martina Kušnírová bola archeologička. Ján Kuciak pochádzal z obce Štiavnik (okres Bytča), Martina Kušnírová z Gregoroviec (okres Prešov). Ich životy sa spojili počas vysokoškolských štúdií. Zomreli rukou vraha v domčeku, ktorý si rekonštruovali.


Súvisiaci článok
V prípade vraždy Daniela Tupého nastal po sedemnástich rokoch veľký zvrat
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť