Štvrtok 16. 05. 2024 02:39:57 | Meniny má Svetozár

5 pravidiel, ako sa účinne chrániť proti chrípke a nachladnutiu

Zima, chlad a neustále meniace sa počasie majú veľký vplyv na imunitu. Aby ste boli chránení a stále zdraví, mali by ste dodržiavať niekoľko pravidiel, ktoré vám v tom pomôžu. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|8. marec 2022|07:43:03

Pravidelne konzumovať vitamín D a C

V zime je najdôležitejší práve vitamín D, pretože zabezpečuje budovanie imunity a posilňuje zdravie kostí a svalov. V teplejších mesiacoch ho môžete získavať zo slnka, no počas tohto obdobia je správne dopĺňať ho aj v tabletkovej forme. Jeho nedostatok môže ohroziť imunitu a človek tak veľmi ľahko prechladne.

Vitamín C, alebo inak kyselina askorbová, je taktiež dôležitý v zimných mesiacoch. Jeho pravidelné konzumovanie vám zabezpečí zdravý imunitný systém, normálnu funkciu krvných ciev, kostí a zubov.

eating-1819662_1280.jpg

Jesť dostatok ovocia a zeleniny

Dopĺňať vitamíny v podobe tabletiek je správne, no nemali by ste zabúdať na pestrú a vyváženú stravu. V tomto období by ste mali zvýšiť prísun ovocia a zeleniny minimálne na 1-2 dávky v každom jedle. Môžete si všimnúť, že ľudia, ktorí neobľubujú zdravý životný štýl, sú náchylnejší na chrípky a ich imunita je oslabená.

Sprchovať sa vo vlažnej až studenej vode

Rozumieme, že pocit teplej vody stekajúcej po tele je to najlepšie, čo môžete po 8 hodinách v práci zažiť, no v chladnejších mesiacoch by ste sa mali sprchovať vo vlažnej až studenej vode. Odporúča sa to najmä kvôli otužovaniu, ktoré posilňuje imunitu a vonku vám po pár dňoch nebude prekážať chlad. Ak s tým však nemáte skúsenosti, začínať by ste mali opatrne a len na pár sekúnd.

people-2602231_1280.jpg

Dopriať si minimálne 8-hodinový spánok

Spánok v rovnakom čase a dĺžke je pre zdravie veľmi prospešný. Keď ho máte nedostatok, môžete pociťovať vyčerpanie, únavu, chute na sladké a nezdravé jedlá, bolesť hlavy, no taktiež sa vám môže znížiť obranyschopnosť vášho imunitného systému. Snažte sa spávať aspoň tých 7-8 hodín, počas ktorých si vaše telo oddýchne.

Pravidelne doma vetrať

Vďaka čerstvému vzduchu si organizmus ľahšie vybuduje imunitu. Pokiaľ by ste nevetrali a celý deň iba sedeli v izbe so zatvorenými oknami, omnoho ľahšie by ste ochoreli, pociťovali by ste neustále bolesti hlavy, v noci by ste nemali kvalitný spánok a únava by vás premohla počas dňa. V zimných mesiacoch sa odporúča vetrať niekoľkokrát do dňa nárazovo - to znamená napríklad 4-5x po dobu 5 minút.

french-windows-3853288_1280.jpg


Súvisiaci článok
7 potravín, ktoré vám pomôžu pri chudnutí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť