Streda 24. 04. 2024 03:33:15 | Meniny má Juraj

7 potravín, ktoré vám pomôžu pri chudnutí

Nový rok so sebou určite priniesol predsavzatia, ktoré sa týkali cvičenia, pohybu, zmenenia stravy a chudnutia. Ako sa vám darí dodržiavať ich aj po mesiaci? Pokiaľ neúspešne, zaraďte do svojho jedálnička tieto potraviny na dennej báze. Pomôžu vám naštartovať metabolizmus. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|6. február 2022|17:30:11

Jablko

Klasika, ktorá nikdy nesklame. Pri chudnutí je ovocie veľmi dôležité, pretože dodáva vášmu telu potrebné vitamíny a minerály. Jablko navyše obsahuje veľa vlákniny, ktorá vás v primeranej miere zasýti a pomôže udržať správnu hladinu cukru v krvi.

apple-2788616_1280.jpg

Ryby

Pri chudnutí je dôležité dodržiavať príjem bielkovín, aby ste chudli naozaj len tuk a nie svaly. Pomôžu vám s tým ryby, ktoré by ste mali jedávať pravidelne. Nemáme však na mysli tie, ktoré obsahujú veľa tukov. Skôr sa zamerajte sa tuniaka, lososa a tresku (rybu, nie tú v majonéze).

salmon-1238248_1280.jpg

Zemiaky

Nezdá sa vám to? Naozaj čítate správne. Sacharidy sa počas chudnutia odporúča obmedzovať, no prijímať ich musíte. Sú totiž hlavným zdrojom vašej energie. Spomedzi všetkých príloh, ktoré si na obed a večeru môžete dať - ryža, cestoviny, pečivo, kus-kus, knedľa - majú zemiaky najmenšiu kalorickú hodnotu. Môžete ich zjesť z týchto potravín najviac a nič sa nestane.

potatoes-1585075_1280.jpg

Brokolica

Brokolica je druh zeleniny, ktorá má veľa výhod. Jednou z nich je napríklad vysoký obsah vlákniny, ktorá vás zasýti (na rozdiel od uhorky alebo rajčiny) a taktiež je bohatá na horčík, železo, síru, karotén a iné minerálny látky, ktoré vám môžu počas chudnutia chýbať.

broccoli-3264243_1280.jpg

Kefír

Kefír je zlatom dnešnej doby. Vďaka tomu, že fermentuje a teda v ňom prebieha živý proces, dokáže urýchliť chudnutie a nakopne váš metabolizmus. Je skvelým pomocníkom aj v oblasti zdravia, pretože podporuje budovanie imunity. Pre rýchlejšie účinky chudnutia sa odporúča do kefíru primiešať škoricu, ktorá napomáha spaľovaniu tukov.

breakfast-1804450_1280.jpg

Sušené slivky

Naštartovať chudnutie a trávenie dokážu aj sušené slivky. Posilňujú srdce a vďaka ich konzumovaniu nebudete mať chuť na ďalšie sladkosti. Ako určite poznáte, sušené ovocie obsahuje dosť prírodne vyskytujúcich sa cukrov, preto vám stačia v priebehu dňa 2-3 sušené slivky, aby zahnali vaše chute.

plum-6939182_1280.jpg

Vajíčka

V minulosti sa často hovorilo o tom, ako sú vajíčka nezdravé a že sa pri chudnutí neodporúčajú. Je to, samozrejme, mýtus a počas chudnutia si pokojne vajíčka doprajte. Základom je nepreháňať to s ich množstvom, pretože obsahujú naozaj veľa tukov (ale tých zdravých), no na druhej strane majú veľa bielkovín, ktoré sú pri chudnutí dôležité.

egg-3506222_1280.jpg


Súvisiaci článok
Tri tipy na zimný a romantický výlet v žilinskom okolí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť