Piatok 26. 07. 2024 19:11:17 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Knižnica vo Vrútkach priniesla svoju najnovšiu štatistiku. Rozhodne sa majú čím pochváliť

Za kultúrou netreba chodiť ďaleko. Ani takou kultúrou, ktorá je charakteristická písaným slovom. Jej všehochuť si môžete užiť aj v Mestskej knižnici Hany Zelinovej vo Vrútkach. Tá priniesla svoju poslednú štatistiku z vlaňajšieho roka. Za tieto veľké čísla ďakujú hlavne zrekonštruovaným priestorom.

Michal Szentivanyi|4. marec 2024|16:59:58

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a vrutky.sk

O úspechoch knižnice Hany Zelinovej vo Vrútkach informovala v najnovšom čísle mestských novín Vrútočan knihovníčka Zuzana Poništová. Tá začala ešte rokom 2022 a pripomína, že na území Žilinského kraja pôsobí 15 mestských knižníc, pričom práve vrútockej knižnici patrilo v tom roku prvenstvo pri prepočte výpožičiek kníh na počet obyvateľov.

Takmer 60-tisíc výpožičiek

Pri počte obyvateľov viac ako 7 440 sa počet výpožičiek v roku 2023 dostal na úroveň 58 329. Ide o mimoriadne vysoké číslo, ktoré však neprekonalo to z roku 2022, ktoré predstavovalo 61 923 výpožičiek. Je tu však stále možnosť, že aj číslo 58-tisíc zabezpečí Vrútkam ďalšie prvenstvo. „Knižnica sa teda môže chváliť svojou obľúbenosťou. V roku 2023 sme mali 703 aktívnych čitateľov. Tieto čísla dokazujú, že ľudia chodia do Mestskej knižnice Hany Zelinovej vo Vrútkach veľmi radi a radi sa do nej vracajú," píše Poništová v najnovšom vydaní novín Vrútočan.

Screen Shot 03-04-24 at 10.15 AM.JPG Zdroj: vrutky.sk

Výsledky majú svoju príčinu, knižnica ich pripisuje zrekonštruovaným priestorom

Knižnica za tieto čísla poďakovala hlavne príjemnému prostrediu v zrekonštruovanej bývalej synagóge, kde sa nachádza. Nechýbala ani vďaka dvom knihovníčkam, ktoré si pravidelne plnia svoje kultúrne poslanie. „Na každú z nich vychádza 29 165 výpožičiek, čo potvrdzuje vysokú efektivitu práce v tejto knižnici," píše sa v ďalších riadkoch vydania novín Vrútočan.

Ďalší program

Knižnica však nechce zaspať na vavrínoch, a preto už teraz informuje o ďalších udalostiach, ktoré ich čakajú v roku 2024. Okrem toho, že spisovateľka Hana Zelinová, po ktorej je knižnica pomenovaná, má v roku 2024 výročie 110 rokov narodenia a 20 rokov od jej úmrtia, knižnica chystá vo svojich priestoroch po celý rok aj niekoľko desiatok zaujímavých besied.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť