Nedeľa 19. 05. 2024 06:31:56 | Meniny má Gertrúda

Drsný útok vlkov v Čutkove pri Ružomberku. Jelenia zver nemala šancu

Lesníci a miestni poľovníci pri Ružomberku sú v strehu. Najnovší útok vlkov na jeleniu zver totiž predstavuje vážne riziko a problémom sa už začínajú zaoberať kompetentní. Jedno z tiel našli až pri vodnej nádrži.

Michal Szentivanyi|4. marec 2024|11:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Kysučan z auta zastrelil jeleňa. Skončí za mrežami?
Čítajte viac >

O poslednom útoku vlkov na jeleniu zver informoval Ružomberský hlas na svojom webe. „V polovici februára našli zamestnanci Mestských lesov Ružomberok dva kusy jelenej zvery, strhnutej vlkmi, na začiatku Čutkovskej doliny,“ povedal pre Ružomberský hlas riaditeľ Mestských lesov v Ružomberku Milan Šlávka.

Útok zrejme prebehol pri vodnej nádrži

Podľa slov sa to stalo v okolí vodnej nádrže. „Telo mladého, trojročného jeleňa, bolo čiastočne vo vodnej nádrži, kam ho dohnali vlky. Bol dohryzený najmä v oblasti krku. Asi o dvesto metrov ďalej boli nájdené aj zvyšky jelenice," popísal Šlávka.

Ten ešte doplnil, že od vlaňajšieho leta doposiaľ zaznamenali v oblasti, ktorú obhospodarujú, 12 kusov strhnutej vysokej zveri. Až polovica z toho bola pritom v Hrabove a Čutkove. „Je to len vrchol ľadovca, sú to zvyšky jedincov, ktoré sme našli. Skutočný počet je, samozrejme, vyšší. Je to pochopiteľne súčasťou drsného kolobehu života v prírode. Predsa však je neobvyklým faktom, že sa vlky odvážia prísť tak blízko k ľudským obydliam," pokračuje Šlávka.

Jeleňov z lesa vytláčajú práve vlky

Jednotlivci sa nazdávajú, že jelenia zver hľadá útočisko napríklad na Klačne aj preto, lebo vlky ju z lesa násilím vytláčajú. Jelene tak hľadajú bezpečie v blízkosti ľudí. Šlávka sa pritom nestotožňuje s názorom, že vlk si len „plní svoju úlohu očisty lesa od bezvládnych a chorých živočíchov". „Je to hlúposť, vlk je v prvom rade dravá šelma, ktorá v svorke bez problémov strhne aj 200-kilogramového jeleňa," varuje riaditeľ lesov pri Ružomberku.

Ľudia sa ale vraj nemusia obávať. Vlk je totiž plachý tvor a stretnutiam s človekom sa vyhýba. „V uplynulých rokoch bol vlk prísne chráneným živočíchom. Aj vzhľadom na rast jeho početnosti a na spôsobené škody na hospodárskych zvieratách navrhuje Európska komisia zníženie jeho ochrany a uľahčenie jeho lovu v celej únii. Zrejme bude každej krajine, vrátane Slovenska, umožnené udeľovať kvóty na zníženie jeho stavov," uzavrel pre Ružomberský hlas Šlávka.


Súvisiaci článok
Žilinskí enviropolicajti chytili na Oravskej priehrade pytliaka z Poľska
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť