Štvrtok 09. 05. 2024 09:16:35 | Meniny má Roland

Bikesharing sa vracia do Žiliny: Čo sa zmení po zimnej pauze?

Žilinský bikesharing sa vracia s novinkami. Od 15. marca si budete môcť požičať bielo-červené bicykle na viacerých miestach v meste. Zistite, aké sú nové podmienky výpožičky a ako sa zmenia ceny.

Juliana Krčulová|1. marec 2024|17:02:03

Zdroj: zilina.sk a bikekia.sk

Súvisiaci článok
Žilina sa teší z úspechu bikesharingu: V nadchádzajúcej sezóne plánuje ďalšie nové bicykle aj stanovištia (VIDEO)
Čítajte viac >

BikeKIA štartuje šiestu sezónu s novinkami: Viac bicyklov, nové stanice a prehľadnejšia aplikácia

BikeKIA, populárny systém zdieľaných bicyklov v Žiline, začne svoju šiestu sezónu v polovici marca. Milovníci zdieľaných bicyklov sa môžu radovať hneď z niekoľkých noviniek. Okrem 30 existujúcich staníc bicyklov sa pridajú ešte dve virtuálne a zvýši sa aj počet bicyklov. Používatelia budú mať k dispozícii novú modernú aplikáciu a možnosť využívať predplatné. Informovala Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Po zimnej pauze sa do žilinských ulíc vrátia zdieľané bielo-červené bicykle. Od 15. marca 2024 si ich budú môcť znovu požičať obyvatelia aj návštevníci mesta. V porovnaní s minulou sezónou pribudne 50 bicyklov, takže ich bude spolu 195. Záujemcovia si budú môcť bicykle vypožičať a vrátiť aj na nových lokalitách v Stanici Záriečie a v OC IDEA na Kamennej ulici.

Žilinský bikesharing sa spoplatní, ale ponúkne viac výhod

Zásadnou novinkou bude skrátenie výpožičného času zadarmo. Podľa žilinského primátora Petra Fiabáne si používatelia budú môcť pod novými podmienkami vybrať jednorazovú výpožičku alebo využiť predplatné na celú sezónu. „Pristúpili sme k úprave času výpožičky bicykla, ktorý je pre používateľov bikesharingu zadarmo. V prípade jednorazovej výpožičky sa tento čas skráti. Po novom bude bezplatných prvých 15 minút, následne si cyklista priplatí za každých 15 minút 25 centov. Ak si však užívateľ zaplatí predplatné na celú sezónu, ktoré je vo výške 10 eur, bezplatný čas výpožičky bicykla bude 30 minút a až následne sa bude účtovať poplatok vo výške 25 centov za každých 15 minút. Ceny tak budú pre širokú verejnosť naozaj priaznivé,“ vysvetlil primátor Žiliny a dodal, že žilinský bikesharing bol v rámci celej Európy jediným systémom zdieľaných bicyklov, ktorý bol zadarmo.

Samospráva očakáva, že po zavedení poplatku sa systém rozšíri a zvýši sa aj obrátkovosť bicyklov, čím sa stanú dostupnejšie pre väčší počet používateľov. „Samotné spoplatnenie reflektuje aj na celkový priemerný čas jednotlivých výpožičiek, pričom priemerná dĺžka výpožičky bola vlani 11 minút. Celkovo 83 % cyklistov využívalo bicykel do 15 minút, čo znamená, že väčšiny používateľov sa táto zmena nedotkne alebo ak sa dotkne, tak len minimálne,“ doplnil Fiabáne a podotkol, že používatelia sa navyše môžu tešiť na novú modernejšiu webstránku a aplikáciu, prostredníctvom ktorej si požičiavajú bicykel a sledujú stav svojho konta.

bikeKIA_sadzobník_022024_page-0001.jpg Zdroj: zilina.sk

BikeKIA: Úspešný projekt zdieľaných bicyklov v Žiline

Gazdíková pripomenula, že systém BikeKIA funguje v Žiline od roku 2019 a počas piatich rokov sa stal mimoriadne obľúbený. Už v prvej sezóne sa registrovalo takmer 23-tisíc cyklistov, pričom za päť rokov prevádzky ich počet stúpol na necelých 45-tisíc. „Používatelia vlani urobili 198 181 výpožičiek. Najsilnejšími mesiacmi boli jún a september. Najvyťaženejšími stanicami sú dlhodobo Internáty Hliny, Námestie Andreja Hlinku a Štefánikovo námestie. Naopak, najmenej vyťaženými stanicami boli Námestie mladosti a Lesopark,“ konkretizovala vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Hlavným partnerom projektu BikeKIA je Nadácia Kia Slovakia a prevádzkovateľom je mesto Žilina, pre ktoré spoločnosť ARRIVA Slovakia, a.s. dodala plne funkčný systém a denne zabezpečuje jeho plynulú prevádzku. „Nadácia Kia Slovakia pokračuje v partnerstve projektu žilinského bikesharingu aj ďalšie tri roky. Čísla výpožičiek od roku 2019 jednoznačne ukazujú, že systém zdieľaných bicyklov sa stal prirodzenou a vyhľadávanou formou mestskej mobility v Žiline. Aj vďaka finančnej podpore Nadácie Kia Slovakia bude systém zdieľaných bicyklov aj naďalej kvalitný a sociálne dostupný. Súčasným i budúcim používateľom prajeme mnoho bezpečných jázd,“ uviedol správca Nadácie Kia Slovakia, Tomáš Kováč.

52115086990_4be86a714d_k_2a32946de3.jpg Zdroj: zilina.sk

„Systém zdieľaných bicyklov je už dnes v Žiline neoddeliteľnou súčasťou ponuky verejnej dopravy v meste. Pomáha odľahčovať cestnú premávku v centre a má potenciál prispieť k riešeniu nepriaznivej dopravnej situácie počas špičiek, ktorú pozná každý obyvateľ Žiliny. Aj na základe skúseností s prevádzkovaním úspešného projektu BikeKIA ponúka ARRIVA ako poskytovateľ služieb integrovanej dopravy spoľahlivé riešenia zdieľanej mobility šité na mieru potrebám ďalších miest, ktoré o to neprejavili záujem,” uviedla Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku.


Súvisiaci článok
Dobrovoľníci sa chystajú na očistu brehu Rajčianky: Polícia na problémovom mieste zintenzívni kontroly
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť