Nedeľa 08. 09. 2024 02:22:14 | Meniny má Miriama

Žilina sa pustila do jarného upratovania: Radnica vyzýva obyvateľov, aby sa zapojili do kampane Čisté mesto

Mesto Žilina sa rozhodlo začať s jarnou údržbou verejného priestranstva skôr než zvyčajne, využívajúc príjemné počasie. Prvé ulice a chodníky už vyzerajú čisto a upravene. Mesto tiež poskytuje veľkokapacitné kontajnery pre odvoz starého nábytku a iného odpadu. Súčasťou jarného upratovania je aj kampaň Čisté mesto, ktorá má podporiť ekologické vzdelávanie a zodpovednosť obyvateľov. Kampaň sa bude konať v súvislosti s Dňom Zeme, ktorý pripadá na 22. apríla. Radnica vyzýva všetkých, ktorí chcú prispieť ku mestu, aby sa zapojili do čistenia svojho okolia.

Juliana Krčulová|2. marec 2024|08:00:17

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Dobrovoľníci sa chystajú na očistu brehu Rajčianky: Polícia na problémovom mieste zintenzívni kontroly
Čítajte viac >

Keďže jar sa nezadržateľne blíži, je čas na veľké upratovanie. To platí aj pre mesto Žilina, ktoré sa rozhodlo začať s čistením skôr než zvyčajne, využívajúc príjemné počasie. Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, informovala, že prvé ulice a chodníky už vyzerajú čisto a upravene.

Žilina začína s jarným upratovaním skôr než zvyčajne

Mesto Žilina zabezpečuje pravidelné čistenie počas celého roka. Gazdíková priblížila, že po ústupe zimy sa však objavil neporiadok a odpadky, ktoré boli v predchádzajúcich mesiacoch skryté pod snehom, ako aj štrk z posypov zľadovatených plôch.

„Štandardne sme s jarnou údržbou verejného priestranstva začínali približne v druhej polovici marca. Vzhľadom na počasie sme dali prácam zelenú a už v týchto dňoch prebieha čistenie trávnatých plôch, kontajnerových stojísk, odvodňovacích zariadení, dopravných objektov či odstraňovanie čiernych skládok,“ uviedol žilinský primátor, Peter Fiabáne.

Kompletný harmonogram komunálnych služieb nájdu Žilinčania na TOMTO ODKAZE.

foto (1).jpg Zdroj: zilina.sk

Vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina ďalej doplnila, že v období od pondelka 4. marca do nedele 21. apríla zároveň radnica postupne rozmiestni v jednotlivých mestských častiach veľkokapacitné kontajnery, do ktorých môžu obyvatelia vyhodiť napríklad starý nábytok. Lokality spolu s dátumami umiestnenia nájdete aj v našom predchádzajúcom článku.

Kampaň Čisté mesto: Ako sa zapojiť do ochrany životného prostredia?

Jedným z cieľov samosprávy je poukázať na to, ako je dôležité, aby sa spoločnosť vzdelávala v oblasti ekológie. Preto prostredníctvom kampane Čisté mesto vyzýva verejnosť, aby sa starala o životné prostredie, v ktorom žije, a chránila ho.

„Do kampane pozývame každého, komu záleží na svojom okolí a chce tak prispieť ku krajšiemu mestu. Ruku k dielu majú možnosť priložiť jednotlivci, školy, súkromné podniky či iné inštitúcie napríklad organizáciou zamestnaneckého čistenia ľubovoľnej mestskej lokality,“ doplnil Fiabáne.

Čistenie môžu dobrovoľníci nahlásiť emailom na: cistemesto@zilina.sk a mesto pre tieto potreby poskytne vrecia na odpad, rukavice, prípadne veľkokapacitný kontajner.

Samospráva sa chystá usporiadať v 16. a 17. kalendárnom týždni rôzne aktivity súvisiace s ekológiou, ktoré majú podporiť ochranu životného prostredia, zodpovedné správanie a vzdelávanie. Tieto aktivity sa budú konať pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý oslávime v pondelok 22. apríla, a ktorý nám má pripomenúť, že naša planéta si zaslúži našu starostlivosť a rešpekt, aby sme ju mohli odovzdať budúcim generáciám v dobrom stave. O ďalších podrobnostiach bude mesto priebežne informovať.


Súvisiaci článok
Žilina začína s jarným zberom objemného odpadu. Nepremeškajte tieto dôležité dátumy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť