Sobota 07. 09. 2024 15:33:04 | Meniny má Marianna

Žilinskí pamiatkari predstavili ďalší zaujímavý nález: Spočiatku ho nevedeli identifikovať

Pamiatkari zo Žiliny sa na sociálnej sieti podelili o zaujímavý archeologický nález z Partizánskej Ľupče, ktorý ale najprv nevedeli identifikovať.

Radka Kostánová|27. február 2024|17:00:04

Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Súvisiaci článok
Unikátny včelín v Žilinskom kraji sa podarí zachrániť. Pamiatkari pre neho našli miesto
Čítajte viac >

Zástupcovia Krajského pamiatkového úradu Žilina na sociálnej sieti pravidelne informujú o zaujímavých nálezoch, ktoré našli v okolí Žilinského kraja.

Tentokrát priblížili niečo viac o interesantnom archeologickom náleze z Partizánskej Ľupče v okrese Liptovský Mikuláš. Podľa ich slov ide o technickú keramiku v tvare obdĺžnikových, mierne prehnutých, pásov o hrúbke približne 2 centimetre, šírke približne 5 centimetrov a dĺžke okolo 20 centimetrov.

Vonkajšia strana tejto keramiky je jednoducho zdobená a vnútorná je zase hladká. Ukladaním k sebe jednotlivé prvky tvoria kruh s priemerom 35 centimetrov.

„Tieto predmety poznáme z dvoch objektov v samotnej obci a z jedného staršieho výskumu z Ružomberka. Vďaka pánovi Pavlovi Jurečkovi z Kalamien sme sa dozvedeli, že ide o vložky do liatinových pecí, ktoré vyrábal aj prastarý otec jeho manželky, pán Jozef Skladaný z Ružomberka. Svoje výrobky označoval iniciálami SJ,“ doplnili pamiatkari.


Súvisiaci článok
Pripravovaný seriál o vražde Jána Kuciaka predstavia v Lille
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť