Piatok 10. 05. 2024 04:26:23 | Meniny má Viktória

Spoznajte komiks so Sestrami Jančovými: Od postupnosti obrázkov po samostatné umenie

Komiks nie je len postupnosť obrázkov, ale aj spôsob vyjadrovania a rozprávania príbehov. V Krajskej knižnici v Žiline sa dozviete viac o histórii, štýloch a žánroch komiksu, a tiež si pozriete ukážky z tvorby Sestier Jančových, ktoré patria k popredným slovenským komiksovým autorkám.

Juliana Krčulová|26. február 2024|19:00:31

Zdroj: Facebook/Sestry Jančové a krajskakniznicazilina.sk

Súvisiaci článok
Mestská knižnica v Kysuckom Novom Meste sa preniesla do sveta komiksov
Čítajte viac >

Komiks pomenúva sekvenčne usporiadanú postupnosť obrázkov alebo podobných znakov, okrem animovaného filmu, ktorá sprostredkúva informácie, najčastejšie rozpráva príbeh alebo opisuje nejaký dej, pričom na čitateľa pôsobí esteticky. Zástupcovia Krajskej knižnice v Žiline priblížili, že komiks sa dnes už považuje za samostatné umenie či žáner. Podľa ich slov ide o spojenie literatúry a výtvarného umenia.

Do Krajskej knižnice v Žiline opäť zavítajú Sestry Jančové, ktoré sa tvorbe autorských komiksov venujú už viac ako päť rokov. Na svojich pripravovaných workshopoch sa budú venovať súčasnému slovenskému komiksu s ukážkami diel.

komiks ako umenie.jpg Zdroj: krajskakniznicazilina.sk

Lektorky: Sestry Ivana a Zuzana Jančové

Ivana veľmi rada píše poviedky, príbehy a najnovšie aj komiksy. Jej sestra Zuzana veľmi rada kreslí. Obe sestry tak tvoria dokonalý tím na to, aby spolu vytvárali komiksy, ktoré tak milujú. Vymysleli vlastný komiksový svet so slovenskými hrdinami, no ich príbehy v sebe skrývajú oveľa viac,“ pripomenuli zástupcovia žilinskej krajskej knižnice a ďalej vyzdvihli, že autorky sa vždy venujú nejakej dôležitej spoločenskej téme alebo nesú odkaz mladým ľuďom.

Možno ste už čítali komiks Peter: Skúška alebo Artúr – Čierny Peter, ktorý opisuje príbeh Petra, ako sa snaží nájsť si prácu. Komiks Eco&Tank sa venuje ekologickým témam, komiks Demo&Diana vznikol ako podpora mladých vyjadriť si svoj názor pred voľbami. Najnovším komiksom z pera Sestier Jančových je Čiernovlasý princ, ktorý je iný než všetci ostatní a tým trpí.

„Túto postavu čaká veľmi zaujímavý osud a pochopí, že byť iný, je normálne. Tlač posledného komiksu Čiernovlasý Peter podporilo Ministerstvo kultúry SR,“ doplnili zástupcovia knižnice.

Ako minuloročný komiksový workshop v Krajskej knižnici v Žiline prebiehal a ako ho ohodnotili aj Sestry Jančové, si môžete pripomenúť v našom VIDEU.


Súvisiaci článok
VIDEO: Čo potrebujete na to, aby ste tvorili komiksy ako MARVEL? Sestry Jančové poznajú odpoveď!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť