Piatok 26. 07. 2024 20:11:03 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Regulačný úrad oznámil zmenu pri účtovaní cien vody. Niektorí si po novom priplatia

Pri výpočte ceny za vodu sa na Slovensku opäť dočkáme zmeny. Nie každý ju však privíta, pretože sa určite nájdu ľudia, ktorým, aj keď mierne, stúpnu tieto náklady. Odborníci však už dlhodobo tvrdia, že ceny za vodu patria na Slovensku k jedným z najnižším, no Úrad pre reguláciu sieťových odvetví krotí vášne. Nárasty vraj nebudú tak citeľné.

Michal Szentivanyi|24. február 2024|09:15:04

Zdroj: freepik.com a TASR/Martin Baumann

Súvisiaci článok
Cena vodného a stočného sa zvýši v priemere o 2,50 eura mesačne
Čítajte viac >

Na zmeny v prípade nákladov za vodu upozornila vo svojej reportáži verejnoprávna RTVS. Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík totiž verejnosti po rokovaní vlády oznámil zmeny, ktoré sa logicky dotknú aj obyvateľov v Žilinskom kraji.

Ide o zavádzanie dvojzložkovej ceny

Holjenčík pritom len oprášil návrh, pre ktorý paradoxne ešte v roku 2017 odchádzal z funkcie, pretože dochádzalo k chaosu pri faktúrach za vodné a stočné. Teraz sa tento Holjenčíkov nápad vracia, pričom nová cena vody by mala zohľadňovať fixné náklady za jej odber, ale aj odzrkadľovať reálnu spotrebu.

„Znamená to, že máte privedenú ku sebe vodovodnú prípojku, ktorú musel niekto zriadiť, ktorú musí niekto udržiavať. Na tej vodovodnej prípojke je nejaký vodomer, ktorý je treba ciachovať, treba to potrubie čistiť, treba sa o tú vodu starať,“ vysvetľoval pre RTVS zmenu pri nákladoch za vodu po rokovaní vlády Holjenčík.

Nárasty vody sa nedotknú napríklad odoberateľov v bytovkách

Holejnčík napriek tomu ubezpečil, že ceny vodného a stočného sa nebudú zvyšovať plošne. Zvýšenie sa však dotkne menšieho percenta odberateľov. Ide o napríklad vlastníkov súkromných nehnuteľností s vodnými studňami a podobne, ktorí svoje nehnuteľnosti nevyužívajú. Tí boli zrejme zvyknutí na nulové faktúry, s ktorými sa však evidentne budú musieť rozlúčiť.

„Zvyšovanie cien určite nebude hroziť tým odberateľom, ktorí vodu pravidelne odoberajú, napríklad obyvatelia bytoviek. Tým, že sa zavedie fixná zložka, budú postihnutí tí obyvatelia, ktorí majú nehnuteľnosti, ktoré nevyužívajú alebo majú studne, čiže majú nulové odbery,“ potvrdila tieto závery pre RTVS vedúca kancelárie Asociácie vodárenských spoločností Ivana Mahríková.

Vodné spoločnosti potrebujú viac prostriedkov na reštrukturalizáciu potrubí

Holjenčík si myslí, že týmto krokom sa dosiahne zrovnoprávnenie postavenia všetkých odberateľov vo vzťahu k vodárenským spoločnostiam.

Odborníci z vodárenských spoločností sa pridávajú a dodávajú, že ceny vody na Slovensku dlhodobo dosahujú priemerné minimá v rámci Európskej únie ako napríklad vodné-stočné bez DPH okolo 2,60 až 2,70 eur. Na porovnanie, v susednom Česku je to suma až o okolo šiestich až siedmich eur. Vodári si od tejto zmeny sľubujú aj obnovu infraštruktúry, a teda potrubí, ktoré už pomaly dosluhujú. Vyhláška by mala byť známa verejnosti koncom mája tohto roka.


Súvisiaci článok
Liptovská vodárenská spoločnosť má od októbra nižšie ceny za vodné a stočné
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť