Piatok 26. 07. 2024 12:14:41 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Žilina chce zlepšiť dopravu v meste: Zriadi fond mobility z príjmov z parkovania

Žilina chce využiť peniaze z parkovania na zlepšenie mobility. Kompetentní navrhujú zriadiť fond mobility, ktorý by zhromažďoval všetky príjmy z parkovacej politiky. Z fondu by sa potom financovali projekty súvisiace s parkovaním a dopravou v meste. Návrh bude predložený na najbližšom zastupiteľstve.

Juliana Krčulová|21. február 2024|17:15:15

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Žilina chce spoplatniť parkovanie na celom území mesta do roku 2027 (VIDEO)
Čítajte viac >

Mesto chce využiť fond mobility na zlepšenie parkovania a dopravy

Fond mobility by mal podľa slov primátora mesta Žilina, Petra Fiabáne, združovať finančné prostriedky, ktoré začne samospráva získavať z parkovacej politiky, či už v súčasnom stave, alebo aj po jej ďalšom rozšírení do ostatných častí mesta.

„Primárnym cieľom parkovacej politiky je urobiť poriadok v uliciach, druhotným výsledkom je prísun finančných prostriedkov, či už z výberu parkovného z parkovacích automatov v uliciach, alebo z parkovacích kariet, alebo aj z pokút. Tieto získané finančné prostriedky chceme dať do takzvaného fondu mobility, čo je nástroj, ktorý nám legislatíva umožňuje využívať, bežne ho používajú aj iné mestá,“ uviedol primátor Fiabáne.

Fond mobility: Nový nástroj na financovanie dopravných projektov v Žiline

Fond mobility by mal teda združovať všetky tieto finančné prostriedky a na základe návrhu mesta a po odsúhlasení mestskými poslancami by ich kompetentní chceli opätovne použiť na mobilitu. V prvých rokoch počítajú s využitím získaných finančných prostriedkov na rozšírenie parkovania na území mesta, budovanie záchytných parkovísk, opravu parkovacích miest, vyznačovanie parkovacích miest alebo na dopravné značenie.

„V rozpočte na rok 2024 sme zhruba odhadli, že výber zo systému parkovania by mal byť na úrovni 900-tisíc eur. Táto suma už je aj zapojená v rozpočte na konkrétne projekty, ktoré súvisia s parkovaním a s dopravou. To, čo už teraz prichádza na účet mesta, chceme formalizovať práve schválením dokumentu, ktorý bude predložený na najbližšom zastupiteľstve,“ priblížil primátor.

Materiál s názvom ZRIADENIE ÚČELOVÉHO PEŇAŽNÉHO FONDU - FOND MOBILITY - PRAVIDLÁ TVORBY, POUŽITIA A VYKAZOVANIA PROSTRIEDKOV FONDU, ktorý bude jedným z bodov programu najbližšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline, a to už v utorok 27. februára 2024 o 9:00 hodine, si môžete pozrieť prostredníctvom TOHTO ODKAZU.


Súvisiaci článok
Žilinské sídlisko Vlčince III má pred sebou revitalizáciu. Samospráva ukázala rozsiahly náčrt projektu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť