Sobota 28. 09. 2024 12:25:18 | Meniny má Václav

Diaľničný privádzač na Kysuciach budujú v blízkosti rodinného domu. Pokojnému bývaniu je tak koniec

V našom minulom článku sme vás informovali, že na privádzači v Kysuckom Novom Meste sa začalo pracovať už v januári 2022. Termín jeho dokončenia sa odhaduje na jún 2024. Avšak, pokojné bývanie jednej rodiny sa kvôli tomu premenilo na peklo.

Radka Kostánová|18. február 2024|08:00:01

Zdroj: ndsas.sk

Súvisiaci článok
V roku 2024 sa má uzavrieť výstavba dvoch kľúčových úsekov R3 a D3, informoval minister Ráž
Čítajte viac >

Na privádzači v Kysuckom Novom Meste sa začalo pracovať už v januári 2022. Podľa dostupných informácií sa termín jeho dokončenia odhaduje na jún 2024. Televízia TA3 na svojom webe ta3.com uvádza, že kvôli tomu sa však pokojné bývanie jednej rodiny premenilo na peklo. Bagre sa ocitnú bez povolenia niekedy aj na ich záhrade.

Jedného dňa sa pán Miroslav Chylák, majiteľ domu, vrátil domov z práce a neveril vlastným očiam. Záhradu mal rozrytú od bagrov, pretože z jeho vlastného pozemku upravovali násypy diaľničného privádzača na Kysuciach. Majiteľ domu nevie, či by sa to ešte niekomu inému páčilo.

Postoj k situácii od Národnej diaľničnej spoločnosti

Tomáš Ferenčák, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti, sa pre TA3 k situácii vyjadril, že spoločnosť sa problémom zaoberá. V súčasnosti však čakajú na záväzné stanovisko zhotoviteľa danej veci.

„Už dva roky tu zažívame peklo pri týchto výstavbách. A už keď sme mysleli, že máme pokoj, že je všetko hotové, tak príde človek z roboty a nájde také prekvapenie,“ vyjadril sa pre televíziu TA3 Miroslav Chylák, majiteľ domu.

sirka_e8dc1fee87.png Ilustračná foto. Zdroj: Youtube/Popradská Okružná

Takáto situácia nie je však maličkosť

Peter Revús v reportáži pre TA3 skonštatoval, že nejde o maličkosť. Neoprávnený vstup na pozemok je závažný problém. Stavbárom tak následky môžu značne skomplikovať život.

Martin Píry, expert na stavebné právo, pre televíziu TA3 potvrdil, že poškodený majiteľ domu má možnosť domáhať sa vykonania štátneho stavebného dohľadu alebo potom dlhšieho procesu, čo je náhrada škody a súdne konanie. To je možné na ochranu svojho vlastníckeho práva.

Dopad výstavby sa snaží spoločnosť minimalizovať

Diaľničiari však prisľúbili, že trávnik dajú do pôvodného stavu. Tiež uviedli, že dopad výstavby sa snažia naozaj minimalizovať.

„V danom prípade sme preto aj vybudovali protihlukovú stenu v blízkosti dotknutého pozemku a rovnako antivybračnú stenu pod terénom,“ dodal Ferenčák v mene spoločnosti.

Majiteľ domu žiadal už od diaľničiarov aj odškodnenie, zatiaľ však neuspel.


Súvisiaci článok
Zlú dopravnú situáciu na Kysuciach by mohol vyriešiť privádzač z priemyselného parku. Jeho dokončenie plánujú v priebehu ďalšieho leta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť