Pondelok 16. 09. 2024 18:16:17 | Meniny má Ľudmila

Už rok ako jediná na severe Slovenska ponúka unikátnu operáciu platničky. Žilinská nemocnica sa podelila o skvelé správy

Už prešlo 365 dní. Odborníci zo žilinskej nemocnice zrealizovali pred rokom prvú operáciu pomocou najmodernejšej, minimálne invazívnej liečebnej metódy spinálnej endoskopie.

Radka Kostánová|16. február 2024|14:02:03

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Valentín na novorodeneckom oddelení žilinskej nemocnice. Takto odeté bábätká ste ešte nevideli
Čítajte viac >

Presne pred rokom začali v Žiline operovať pokrokovou technológiou, ktorá je v súlade so svetovými trendmi v spinálnej chirurgii. Dobrá správa je, že v Žiline sa táto operácia významne osvedčila. Zuzana Fialová, hovorkyňa žilinskej nemocnice, priblížila, že pracovisko neurochirurgie vykonalo doposiaľ spolu 20 plne endoskopických spinálnych operácií.

Táto operácia je mimoriadne šetrná a menej zaťažujúca. Poskytuje tak pacientom s indikovanými degeneratívnymi ochoreniami chrbtice menšie riziko a zároveň väčšiu mobilizáciu po operácii. Vďaka nej sa do každodenného života zaradia veľmi rýchlo a dokážu fungovať normálne. „Najčastejšie ide o operácie poškodených medzistavcových platničiek, takzvaných vyskočených platničiek. Otvorená rana má približne tri až štyri centimetre, pri endoskopii sa dostaneme len na priemer rany približne 0,5 centimetra. Šetríme zdravé okolité tkanivá, pacient sa na druhý deň postaví a v priebehu ďalších dní už dokáže plnohodnotne fungovať,“ skonštatoval primár oddelenia neurochirurgie v Žiline Ivan Mačuga.

V Žiline začali pred rokom operovať platničky unikátnou metódou.JPG Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Najmodernejšia zostava v nemocnici

Neurochirurgické oddelenie v žilinskej nemocnici používa počas zákrokov aj najmodernejšiu spinálnu endoskopickú zostavu. „Špičkový kamerový systém 4K s rozlíšením 3840 x 2120 pixelov umožňuje skvelú priamu vizualizáciu spinálnych štruktúr, čo tiež prispieva k väčšej bezpečnosti a šetrnosti výkonu,“ doplnil neurochirurg nemocnice a viceprezident Slovenskej spondylochirurgickej spoločnosti, Róbert Rosival, s tým, že svoje skúsenosti odprezentoval na odborných podujatiach doma i v zahraničí.

„Plne endoskopická spinálna chirurgia je využiteľná aj pri iných typoch spinálnych patológií a v blízkej budúcnosti by sa mohla stať štandardom,“ dodal Rosival.

Ako jediná nemocnica v severovýchodnej oblasti Slovenska

Tieto všetky úspechy a dobré správy nie sú to jediné, čím sa žilinská nemocnica môže pýšiť. Zároveň je totiž aj jediným nemocničným pracoviskom v pôsobnosti severovýchodnej oblasti Slovenska, ktoré túto unikátnu metódu rutinne používa.

„V našej nemocnici pracujú špičkoví odborníci, ktorí disponujú výnimočnými skúsenosťami, robia kvalitnú medicínu a dosahujú skvelé výsledky. Zároveň sa ďalej vzdelávajú a prinášajú do praxe nové trendy. Ďakujem im za ich odbornosť, odhodlanie a nasadenie. Veľké poďakovanie patrí aj kolegom z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a rádiodiagnostiky, ktorí sú významnou súčasťou týchto pokrokových operácií,“ uzavrel riaditeľ nemocnice Juraj Kacian.


Súvisiaci článok
VIDEO: Šišky, veselá hudba a skvelá nálada. V žilinskej nemocnici bol posledný deň Fašiangov výnimočný
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť