Pondelok 20. 05. 2024 05:10:30 | Meniny má Bernard

Komunitné projekty dostanú od žilinskej župy finančnú injekciu. Pracovať chcú s touto státisícovou čiastkou

Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja má v rámci februára tohto roka ďalšie novinky. Ešte v decembri 2023 sa totiž schválil rozpočet na rok 2024, pričom vysoká suma bude určená aj na poskytovanie dotácií z vlastných príjmov kraja.

Michal Szentivanyi|16. február 2024|18:30:58

Ilustračné foto. Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Hotelovú akadémiu v Liptovskom Mikuláši zmodernizovali za viac ako 300-tisíc eur
Čítajte viac >

O tejto skutočnosti informovala médiá hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová. Ide totiž o to, že zastupiteľstvo kraja schválilo v decembri v rozpočte na rok 2024 sumu 330 000 eur pre poskytovanie dotácií z vlastných príjmov kraja. Z toho 267 900 eur na dotačný program Regionálne dotácie a 62 100 eur na dotačný program Dotácie predsedu Žilinského samosprávneho kraja.

Kraj zverejnil činnosti, ktoré sú v množine možného poskytnutia finančnej podpory

Aktuálne je vyhlásená výzva Žilinského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z dotačného programu Regionálne dotácie z vlastných príjmov Žilinského samosprávneho kraja na rok 2024 číslo 1/2024. Žiadosti je potrebné podať do 29. februára 2024.

Z dotačného programu budú podporené projekty, ktoré sú v súlade s Programom hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja kraja 2021+. Podporované sú činnosti realizované v oblastiach:

  • Riešenie dopadov zmeny klímy v sídlach a v krajine
  • Investície do služieb pre komunitu
  • Posilnenie podpory a spolupráce aktérov v oblasti komunitných služieb
  • Zlepšenie prevencie sociálno-patologických javov a zvýšenie bezpečnosti
  • Zhodnocovanie hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva s dôrazom na jeho udržateľnosť, ochranu a digitalizáciu súvisiacich služieb
  • Podpora rozvoja aktívnych komunít a záujmovej samosprávy s dôrazom na podporu a stabilizáciu mladých ľudí a ich organizácií

„Našim cieľom je podpora komunitných projektov, či už v oblasti kultúry, športu, alebo zmysluplného trávenia voľného času. Radi podporíme projekty, ktoré zlepšia kvalitu života, životného prostredia a klímy či už obyvateľom alebo návštevníkom kraja,“ spresnila predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Kto môže žiadať o dotáciu?

Žiadosti o poskytnutie dotácie môžu podať obce, právnické osoby so sídlom na území Žilinského kraja ako napríklad neziskové organizácie, občianske združenia, záujmové združenia právnických osôb, nadácie a podobne. Tiež sú to fyzické osoby ako napríklad podnikatelia s trvalým pobytom na území Žilinského kraja. Minimálna výška dotácie na jednu žiadosť je 900 eur, maximálna výška 5 000 eur. Žiadateľ je povinný spolufinancovať podporovanú činnosť najmenej vo výške 20 % z výšky poskytnutej dotácie. O pridelení dotácií rozhodnú komisie zložené z krajských poslancov.

Formuláre a ďalšie informácie nájdete na tomto odkaze.


Súvisiaci článok
Čo bude s nešťastnou križovatkou pri Fackárni? Župa zúfalo hľadá riešenie, no brzdí ich toto
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť