Sobota 18. 05. 2024 05:20:36 | Meniny má Viola

Populárny festival Dotyky a spojenia bude tento rok veľkolepý: Uskutoční sa už v druhej polovici júna

Divadelný festival Dotyky a spojenia bude tento rok oslavovať už 19. ročník. Hlavným organizátorom je Slovenské komorné divadlo Martin a posledné podujatie z festivalu uzatvorí divadelnú sezónu 2023/2024.

Radka Kostánová|15. február 2024|14:30:24

Ilustračné foto. Zdroj: dotykyaspojenia.sk

Súvisiaci článok
Najlepšou čitateľkou na Kysuciach bola minulý rok Ellie. Prečítala viac ako 120 kníh
Čítajte viac >

Tradičný výberový nesúťažný divadelný festival Dotyky a spojenia sa uskutoční aj tento rok v Martine. Pôjde už o 19. ročník tejto populárnej akcie, ktorá každoročne priláka malých i veľkých. Festival sa bude konať od pondelka 24. do soboty 29. júna 2024 v Martine.

V podstate ide o najväčšiu prehliadku najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré pôsobia na Slovensku.

Najvýznamnejší divadelný festival

Festival Dotyky a spojenia vznikol v roku 2005 a postupne sa stal jedným z najvýznamnejších divadelných festivalov na celom Slovensku.

„Festival organizujeme vždy na konci júna ako bodku za uplynulou divadelnou sezónou. Urobíme všetko pre to, aby táto bodka bola zmysluplne využitým časom. Festival staviame na dvoch pilieroch: prvým je prezentácia divadla, čiže divadelné predstavenia, a druhým je reflexia divadla, čiže rôzne diskusie o divadle. Chceme podať správu o tom, v akom stave sa nachádza divadlo na Slovensku,“ uviedla programová riaditeľka festivalu, Monika Michnová.

Program festivalu Dotyky a spojenia

Festivalový program sa skladá z rôznych programov a podujatí. Organizátori kladú dôraz najmä na Hlavný program, avšak bude program aj Pre mladé publikum a program Junior. Programová riaditeľka festivalu, Michnová, sa podelila o detaily programu:

  • hlavný program predstaví najzaujímavejšie, najpodnetnejšie a umelecky najodvážnejšie divadelné inscenácie, ktorých dátum premiéry spadá do obdobia od apríla 2023 do apríla 2024,
  • program Pre mladé publikum je určený pre rozdielne vekové skupiny, od batoliat až po násťročných divákov. Táto programová sekcia je dnes jedinou výberovou a reprezentatívnou prehliadkou divadla pre deti a mládež na Slovensku,
  • program Junior predstavuje vybrané inscenácie poslucháčov vysokých umeleckých škôl, prípadne študentov konzervatórií. Výber týchto inscenácií prebieha v spolupráci s jednotlivými umeleckými školami.

FullLogo-cierna.png Zdroj: dotykyaspojenia.sk

„Ambíciou dramaturgov festivalu je podchytiť najvýraznejšie trendy či problémy súčasného divadla na Slovensku. Vybrané inscenácie majú zvyčajne výnimočné postavenie v celoslovenskom kontexte, ale úlohou dramaturgov je upozorniť aj na umelecké počiny, ktoré presiahli rámec rutinnej tvorby jednotlivých divadiel,“ dodala ku programu Michnová.

Doplnkové podujatia

To však nie je všetko. N8vštevníci sa môžu tešiť aj na pútavé diskusie o divadle a festivalový sprievodný program prináša produkcie regionálnych divadelníkov, pouličné divadlo pre deti spojené s tvorivými dielňami, performancie, site specific projekty či koncerty.

Hravý sprievodný program prenáša festivalovú atmosféru z priestorov divadla do verejných priestorov mesta a približuje divadlo všetkým obyvateľom. Zamiluje si ho aj ten človek, ktorý si vzťahu ku divadlu zatiaľ ešte nevytvoril.


Súvisiaci článok
Mestské divadlo Žilina má novú tvár: Sandra Lasoková sa najbližšie predstaví v komédii Neznášam ťa!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť