Piatok 26. 07. 2024 22:51:06 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ružomberok má veľké plány. Pripravuje tri projekty za viac ako milión eur

Mesto Ružomberok sa bude v grantoch uchádzať o finančné prostriedky vo výške viac ako 1,1 milióna eur na tri nové projekty. Súčasťou je aj plán na výstavbu novej cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo v Ružomberku schválilo návrh v stredu 7. februára.

Daniel Jurčík|10. február 2024|11:00:15

Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Súvisiaci článok
Ružomberok sa pripravuje na budúcnosť: Predpokladá investície vo výške takmer 32 miliónov eur
Čítajte viac >

O novinkách informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Ružomberská samospráva pripravuje žiadosť o príspevok vo výške viac ako 960 000 eur na zlepšenie cyklistickej infraštruktúry. Cieľom je prepojiť cyklotrasou mestskú časť Černová so sídliskom Klačno i pešiu zónu so železničnou a autobusovou stanicou.

Synagóga prejde premenou

Súčasťou stavebných prác budú aj nové stojany na bicykle a vybudovanie okružných križovatiek na uliciach Čremošná, Čutkovská, Hrabovská, Makovického a na sídlisku Klačno. Práce by mali byť hotové v septembri roku 2024.

Vo fáze plánovania je i technická úprava miestnej synagógy. Tá by sa mala dočkať nových prvkov ozvučenia, osvetlenia a akustiky. Súčasťou je aj vybudovanie kreatívnych ateliérov a usporiadanie workshopov o kultúrnom dedičstve a histórii i súčasnosti Ružomberka a jeho partnerských miest.

Mesto chystá spoluprácu s Poliakmi

Na projekte úpravy synagógy s názvom Pod jednou strechou za takmer 100 000 eur by mal Ružomberok spolupracovať so svojim partnerským mestom v Poľsku - Czarnym Dunajcom. V prípade schválenia financovania cezhraničným programom Interreg mestá plánujú taktiež usporiadať dvojdňový festival zameraný na vianočné tradície a zvyklosti.

Projekt s názvom Cestou tradície v hodnote 73 000 eur by mal vzniknúť v spolupráci s parnerským mestom Wisla z Poľska. Cieľom je zvýšenie atraktivity a podpory kultúrneho, prírodného i historického dedičstva. Súčasťou by mali byť dva trojdňové festivaly vo Wisle a Vlkolínci. Na svoje by si počas nich mali prísť milovníci remesiel, rezbárstva, výstav či koncertov.

Primátor plány s nadšením víta

K cieľom mesta sa vyjadril aj primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň. Ten realizáciu všetkých zámerov mesta vníma ako veľmi dôležitú.

„Zapájanie sa do grantových výziev a získavanie externých finančných zdrojov vnímam ako jednu z našich priorít. Verím, že budeme úspešní aj v aktuálne pripravovaných projektoch, ktoré jednak zlepšia podmienky na alternatívne spôsoby dopravy v meste podporou vybodovania cyklotrasy, ale aj obohatia partnerské vzťahy v poľsko-slovenskom pohraničí realizáciou spoločných kultúrnych projektov,“ uzavrel Kubáň.


Súvisiaci článok
Prevádzkovateľov malých zdrojov znečisťovania v Ružomberku čakajú zmeny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť