Sobota 07. 09. 2024 21:44:53 | Meniny má Marianna

Žilinské sídlisko Vlčince III má pred sebou revitalizáciu. Samospráva ukázala rozsiahly náčrt projektu

Samospráva mesta Žilina má v nasledujúcom období skutočne veľa práce. Medzi kopou roboty sa vyskytol aj jeden z projektov, ktorý prinesie svieži vzduch a život do sídliska Vlčince III. Jeho projektový náčrt máme už vďaka radnici pred očami a mesto k nemu povedalo viac.

Michal Szentivanyi|7. február 2024|17:30:20

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Našli ste v meste Žilina uhynuté zviera? Môžete zavolať na tieto štyri čísla
Čítajte viac >

Informovala o tom Dominika Priečková z referátu mediálnej komunikácie a propagácie mesta Žilina v novom vydaní Radničných novín. Tá priblížila, že Útvar hlavného architekta v spolupráci s mestom Žilina niekoľko mesiacov pripravovali urbanistickú štúdiu pre revitalizáciu žilinského sídliska Vlčince III. Tento projekt s vizualizáciou bol predstavený obyvateľom predmetného sídliska.

Revitalizácia a nový život

Podľa Priečkovej je cieľom vytvorenie priestoru, ktorý obyvateľom poskytne plnohodnotné, atraktívne, funkčné a esteticky vyvážené prostredie na život a trávenie voľného času. „V decembri minulého roka sa uskutočnilo druhé stretnutie s obyvateľmi sídliska Vlčince III. Obyvateľom bola predstavená urbanistická štúdia. Architekti identifikovali problémy riešeného územia, na základe ktorých bol vypracovaný komplexný návrh. Zohľadnené boli aj návrhy a podnety obyvateľov sídliska vychádzajúce z dotazníka a z prvého stretnutia k revitalizácii obytnej zóny," vysvetlila Priešková.

Screen Shot 02-06-24 at 10.21 AM_1600x1002.JPG Zdroj: zilina.sk

Zapracovali sa aj pripomienky rodičov

Duchaplnosť projekt návrhu podčiarkuje aj fakt, že do riešenia boli zapracované aj požiadavky rodičov a detí navštevujúcich Základnú školu Martinská z projektu Bezpečné školy, na ktorom už niekoľko mesiacov pracuje Útvar hlavného architekta mesta Žilina. Myslí sa však ja na nedostatok parkovacích miest, chýbajúce pešie a cyklistické prepojenia a stav detských ihrísk, čo sú najčastejšie skloňujúce sa problémy spomínaného sídliska.

„Problémy s parkovaním by mohol vyriešiť navrhovaný polyfunkčný parkovací dom či citlivé doplnenie odstavných parkovacích státí. Riešená je aj cyklodoprava na sídlisku. Návrh dopĺňa cyklotrasu prepájajúcu sídlisko v priečnom smere od Lesoparku na Vodné dielo. Urbanistická štúdia sa zaoberá aj zlepšením detských ihrísk, ktoré navrhuje kumulovať," pokračuje Priečková.

Screen Shot 02-06-24 at 10.23 AM_1600x1116.JPG Zdroj: zilina.sk

Súčasťou návrhu sú potreby seniorov. Preto sú jeho súčasťou oddychové a pohybové plochy. „Reakciou na zmenu klímy majú byť navrhované vodozádržné opatrenia, skvalitnenie zelene, doplnenie vegetácie vo forme nekosených lúk, izolačnej zelene či vegetačné strechy na budovách občianskej vybavenosti," uzavrela Priečková z referátu mediálnej komunikácie a propagácie mesta Žilina.


Súvisiaci článok
Žilinská samospráva vyhráva boj s autovrakmi. Od začiatku roka sa v meste uvoľnilo až 148 parkovacích miest
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť