Štvrtok 02. 05. 2024 05:14:28 | Meniny má Žigmund

Aktivisti v Bytči žiadajú poslancov, aby Tisov dom nepredali a zvesili oslavnú tabuľu z jeho fasády

O predaji Tisovho domu budú poslanci v Bytči rokovať už na budúci štvrtok. V SP 21 sme vás v januári, aj vo februári viackrát informovali o žiadosti OZ Slovenský dejepisný spolok o odkúpenie polovice domu, ktorej vlastníkom je mesto Bytča. Miestne nezávislé kultúrne centrum Hviezdne noci so zámerom nesúhlasí a otvoreným listom, spojeným s petíciou vyzýva poslancov, aby predaj odmietli. Zároveň žiadajú, aby bola z domu odstránená Tisova oslavná tabuľa. FOTO: TASR/Američania vedú Tisa v putách

Michal Filek|17. február 2022|10:17:40

Otvorený list môžu podpísať aj občania

„Ako aktívni občania sme sa rozhodli vyjadriť nesúhlas s odpredaním predmetného majetku mesta a využiť formu otvoreného listu, aby sme podporili poslancov v hlasovaní proti odpredaniu. Je na nás občanoch aby sme rozhodovali o smerovaní mesta. Preto vyzývame aj ostatných, ktorí zdieľajú rovnaký názor a hodnoty, aby sa podpísali pod otvorený list. List v mene nás všetkých odovzdáme na mestskom úrade deň pred konaním mestského zastupiteľstva 23. 2. 2022,“ napísali členovia kultúrneho centra na Facebooku.

Otvorený list je možné podpísať prostredníctvom petície na internete. Členovia združenia v ňom vyjadrili znepokojenie nad tým, ako sa opakovane pokúša Dejepisný spolok o získanie tejto budovy za účelom zriadenia takzvaného múzea.

„Nedovoľte, aby sa zavŕšila chyba z deväťdesiatych rokov, keď bola odpredaná prvá polovica objektu. Už to, že časť budovy vlastní práve občianske združenie Slovenský dejepisný spolok, je hanbou celého mesta. Dom slúži ako pútnické miesto neonacistov propagujúcich vojnový režim, viacerí sú trestne stíhaní. Predseda Slovenského dejepisného spolku Pavol Demjanič sa zúčastnil viacerých neonacistických pochodov, čo bolo aj medializované v tlači, v parlamentných voľbách 2010 kandidoval za Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorej predsedu Mariána Kotlebu odsúdil Špecializovaný trestný súd na 4,4 roka väzenia za prejavovanie sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd, teraz čaká na rozsudok Najvyššieho súdu. Samotné združenie nie je v žiadnom prípade nestranné, naopak, vojnový režim a jeho prezidenta Jozefa Tisa otvorene propaguje, čím sa môže dopúšťať viacerých trestných činov,“ píše sa v liste.

zmensena.jpg Tiso a Hitler. FOTO: wikipeia

Podľa nich bude múzeum, ktoré tam chcú zriadiť, svätostánkom zvrátenej ideológie, miestom stretávania sa extrémistov. Naopak, mesto by sa podľa KC, malo snažiť získať aj druhú polovicu objektu, aby sa zamedzilo podobným pokusom do budúcna.

„To, ako si Slovenský dejepisný spolok predstavuje expozíciu takzvaného múzea, vidno aj na pamätnej tabuli venovanej Jozefovi Tisovi, osadenej na fasáde domu. Použitie motta vojnovej Slovenskej republiky z rokov 1939-1945, vynechanie akejkoľvek zmienky o negatívnych javoch vtedajšieho režimu a kladenie spomienkových vencov je dokonalá ukážka jednostranného pohľadu spolku. Navrhujeme, aby sa rokovalo aj o zvesení oslavnej pamätnej tabule, ktorá zasahuje do verejného priestoru mesta.“

Čo plánuje Slovenský dejepisný spolok?

V SP 21 sme vás prednedávnom oboznámili so zámerom Slovenského dejepisného spolku. Pavol Demjanič uviedol, že chce Tisov dom zrekonštruovať a využiť ako turistickú atrakciu.

„Jozef Tiso bol významnou osobnosťou slovenských dejín, ktorá dodnes púta pozornosť. Z tých pár kúskov nábytku, ktoré vlastníme, dokážeme podľa dobových fotografií rekonštruovať izbu jeho rodičov a využívať ju ako turistickú atrakciu mesta. Stále mi totiž volajú rôzni ľudia, ktorí idú okolo alebo majú v pláne navštíviť okolie Bytče a radi by sa tam pozreli, a to bez ohľadu na to, aký majú naňho názor,“ napísal pre spravodajský portál SP 21.

TISO_HOUSE.JPG

Čo na to orgány mesta?

Primátor Bytče Miroslav Minárčik nám v januári poskytol len veľmi faktografické vyjadrenie: „Dňa 8. 12. 2021 požiadal spoluvlastník Tisovho domu, č.s. 35 v Bytči - OZ Slovenský dejepisný spolok, 1. mája 35/4, Bytča, Mesto Bytča o odpredaj polovice podielu na tomto dome a príslušnom pozemku. Žiadosť bude prerokovaná v orgánoch mesta v mesiaci február 2022.“ Mestské zastupiteľstvo bude rozhodovať už na budúci štvrtok. Odborné komisie už však zasadli. Ani jedna z nich predaj domu neodsúhlasila. Naopak, viaceré žiadajú o získanie celého domu do majetku mesta.

Komisia Správy majetku a podnikateľských činností odporúča zastupiteľstvu schváliť nevyhovenie tejto žiadosti. Zároveň odporučila Mestskému úradu v Bytči zabezpečiť vypracovanie cenovej ponuky, resp. rozpočtu opravy havarijného stavu objektu č. súp. 35/4 v Bytči (strechy a štítovej steny) a následné predloženie finančných nákladov danej investície ku prerokovaniu v orgánoch mesta Bytča. Záverom komisia odporúča MZ v Bytči schváliť vypracovanie ponuky mesta Bytča na odkúpenie nehnuteľnosti od vlastníka - Slovenský dejepisný spolok, a to za kúpnu cenu vo výške 70 000 eur.

Rovnako aj komisia výstavby neodporúča predaj a „navrhuje skôr odkúpiť nehnuteľnosť, opraviť a využívať pre potreby mesta, resp. mestských organizácií“. Finančná komisia neodporúča žiadosti vyhovieť.

Konečné slovo budú mať v hlasovaní poslanci.


Súvisiaci článok
Z Tisovho rodného domu v Bytči chcú urobiť turistickú atrakciu. Poslanci rozhodnú o odpredaji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť