Sobota 27. 04. 2024 23:40:40 | Meniny má Jaroslav

Začipované, ale nezaregistrované: Útulok Žilina upozorňuje na problém s identifikáciou psov

V Útulku Žilina sa často stretávajú s tým, že k nim prichádzajú psy, ktoré majú síce čip, ale nie sú zapísané v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Vzniknutá situácia znemožňuje dobrovoľníkom zistiť, kto je ich majiteľom, preto upozorňujú na tento problém a žiadajú majiteľov, aby si svoje psy zaregistrovali.

Juliana Krčulová|2. február 2024|18:45:19

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Ray, psík s veľkým srdcom, čaká na svojho nového majiteľa
Čítajte viac >

V žilinskom útulku sa často ocitnú psy s čipom, ktoré však nie sú evidované v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Dobrovoľníkom preto vzniknutá situácia bráni zistiť, komu patria, a preto upozorňujú majiteľov, aby nezabúdali na registráciu svojich psov.

Čo je mikročip?

Komora veterinárnych lekárov Slovenskej republiky na svojom webe približuje, že mikročip alebo aj transpondér je pasívne rádiofrekvenčné identifikačné zariadenie slúžiace iba na odčítavanie.

„Ide o malý implantát veľkosti zrnka ryže, ktoré sa aplikátorom v tvare ihly zavedie pod kožu zvieraťa. Mikročip obsahuje jedinečný 15-miestny číselný kód, ktorý Centrálny register spoločenských zvierat spája s údajmi o zvierati a jeho majiteľovi. Mikročip nie je aktívny, nedá sa podľa neho zistiť poloha zvieraťa,“ uvádza Komora veterinárnych lekárov Slovenskej republiky s tým, že kód sa z mikročipu získava čítačkou, ktorú majú veterinárni lekári, útulky a karanténne stanice pre zvieratá.

Čipovanie je povinné pre psy chované na území Slovenskej republiky a je taktiež podmienkou pre vydanie cestovného pasu spoločenského zvieraťa.

Čo je Centrálny register spoločenských zvierat?

Centrálny register spoločenských zvierat je zoznam zvierat a ich majiteľov, ktorý sa vedie v elektronickej podobe. Všetky psy s čipom, ktoré žijú na Slovensku, a všetky spoločenské zvieratá (psy, mačky a fretky), ktoré majú vydaný pas, sa musia do tohto registra zapísať.


Súvisiaci článok
Útulok Žilina hľadá pre Rexíka, dvojročného psíka, ktorý zostal sám, aktívnu a láskavú rodinu
Čítajte viac >

Dokedy musím dať psa začipovať?

Začipovanie je povinné pre všetky psy, ktoré sa predávajú, darujú, umiestňujú do karantény alebo útulku. Pre psy narodené po 1. septembri 2018 platí lehota do 12 týždňov od narodenia.

Aké sú iné povinnosti vlastníka psa?

Komora veterinárnych lekárov Slovenskej republiky upozorňuje, že vlastník psa je povinný nahlásiť údaje o novom vlastníkovi psa najneskôr do 21 dní odo dňa zmeny vlastníka a nahlásiť úhyn psa do 21 dní odo dňa úhynu zvieraťa.

„Údaje sa nahlasujú do CRSZ prostredníctvom súkromného veterinárneho lekára. Vlastník psa je povinný poskytnúť súkromnému veterinárnemu lekárovi osobné údaje, ktoré sa zapisujú do CRSZ,“ dopĺňa komora veterinárnych lekárov.

Aké sú postihy za nedodržanie povinností?

Ak nezačipujete svojho psa, hrozí vám pokuta 50 eur. Mesto alebo obec následne prevezme zodpovednosť za začipovanie psa. Ak nenahlásite nového majiteľa psa alebo úhyn psa včas, zaplatíte pokutu od 500 do 1 200 eur. Ak je majiteľom psa právnická osoba, pokuta sa pohybuje v rozmedzí od 400 do 3 500 eur.

Súkromní veterinári nemajú právo liečiť psa, alebo vykonať ostatné veterinárne úkony na psovi, ktorý nemá čip, ak by ho mal mať. Výnimku tvoria nevyhnutné prípady v záujme ochrany zdravia psa alebo človeka. Súkromný veterinár, ktorý poruší túto povinnosť, môže dostať rovnako pokutu od 1 750 eur do 20 000 eur od orgánu veterinárnej správy.


Súvisiaci článok
Pomôžte Belkovi nájsť šťastie: Psík, ktorý bol týraný, hľadá nový domov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť