Štvrtok 19. 09. 2024 00:31:14 | Meniny má Konštantín

Obhliadka chrámu v Liptovských Sliačoch pamiatkárov uchvátila. Toto driemalo pod zemou celé roky

O vzácnych artefaktoch a ornamentoch, ktoré skrýva archeologická história chrámov v Žilinskom kraji by sa dalo hovoriť hodiny. Najnovší objav však členov pamiatkového úradu uchvátil natoľko, že sa o ňom rozhodli povedať viac a verejnosti ho aj ukázať na fotografiách.

Michal Szentivanyi|2. február 2024|09:31:07

Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Súvisiaci článok
Rosenfeldov palác v Žiline skrýva vzácne historické svietidlá z 20. storočia
Čítajte viac >

Krajský pamiatkový úrad Žilina o objavoch pri kostole svätého Šimona v Liptovských Sliačoch informoval na sociálnej sieti. „Počas našej staršej obhliadky uskutočnenej v súvislosti s obnovou chodníkov okolo Kostola sv. Šimona a Júdu v katastri územia Liptovské Sliače sme našli niekoľko zaujímavých predmetov," začal o svojom objave písať pamiatkový úrad. Reč je totiž o osemuholníkovom medailóne s vyobrazením svätého Benedikta.

422065340_697507182539214_4902483942313350787_n – kópia.jpg Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Medailón je doplnený modlitbou v latinčine

To však nie je všetko. Pamiatkový úrad pokračuje aj popisovaním, čo sa okrem vyobrazenia svätého Benedikta na medailóne nachádza. „Na jeho zadnej strane aj s latinským textom modlitby exorcizmu. Na zvislom ramene kríža sú to písmená CSSML, čo znemená Crux Sacra Sit Mihi Lux – „Svätý kríž je mi svetlom!“. Na priečnom ramene kríža písmená NDSMD, čo znamená Non Draco Sit Mihi Dux – „Diabol nech nie je mojim vodcom!“. A ďalej JHS, VRS čo značí Vade Retro Satan – „Choď preč Satan!“, NSMV zase znamená Numquam Suade Mihi Vana – „Nezvádzaj ma k márnostiam!“, skratka SMQL zase znamená Sunt Mala Quae Libas – „To, čo mi nahováraš, je zlé!“ a výraz IVB predstavuje Ipse Venena Bibas – „Sám si pi svoje jedy!“," obsiahlo vysvetlili pamiatkári. Medailóny tohto typu sa podľa odborníkov z úradu vyrábali v niekoľkých benediktínskych kláštoroch, odkiaľ sa distribuovali prostredníctvom svojich mníchov a komunít do celej Európy.


Súvisiaci článok
O artikulárnom kostole v Hybiach svedčí už len kresba z 18. storočia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť