Sobota 27. 07. 2024 02:09:11 | Meniny má Božena

Chránené výry sa v Zázrivej pripravujú na návrat do prírody

Až štyri jedince výra skalného sa momentálne nachádzajú vo voliére Záchrannej stanice v Zázrivej. Nádej na úplné zotavenie sa v prípade troch pomaly stáva realitou.

Daniel Jurčík|1. február 2024|17:45:27

Zdroj: Záchranná stanica Zázrivá/Jakub Krška

Súvisiaci článok
Lepové pasce vonku nemajú čo robiť. Chytil sa na ňu aj jastrab z Dolného Kubína
Čítajte viac >

Záchranná stanica pre zranené zvieratá má momentálne vo svojej opatere najväčší európsky druh sovy. Štyri výry si v spoločnej voliére neprekážajú. Práve naopak, spoločnosť im prospieva. „Ľudia sa občas pýtajú, prečo ich neoddelíme a či na seba neútočia. Odpoveď je taká, že prítomnosť jedincov toho istého druhu, pomáha pri rehabilitácii,“ uvádza stanica na svojom účte na sociálnej sieti.

Na plynulý priebeh zotavenia dohliadajú dve kamery umiestnené priamo vo voliére. To umožňuje, aby sa dobrovoľníci z organizácie mohli ešte dôkladnejšie zoznámiť so správaním týchto majestátnych tvorov.

Populácia výrov na Slovensku sa odhaduje na 300 až 400 hniezdnych párov. Ich bezpečie môže vo veľkom narúšať činnosť človeka, pretože hniezdia na ľahko dostupných miestach. Najväčším strašiakom tohto vtáctva sú stĺpy a drôty elektrického vedenia. Súčasný stav naznačuje, že do otvorenej prírody by sa mali v najbližšej dobe vrátiť hneď tri jedince zo Zázrivej.

IMG_1200.jpg Zdroj: Záchranná stanica Zázrivá/Jakub Krška


Súvisiaci článok
VIDEO: Smutný príbeh zúboženej medvedice Lindy vás chytí za srdce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť