Pondelok 16. 09. 2024 21:07:53 | Meniny má Ľudmila

Úmrtia v žilinskej nemocnici sa spájali najčastejšie s poruchami srdca. Životná púť končieva aj pre iné príčiny

V rámci nie veľmi veselých štatistík za posledný rok sa nepochybne objavujú aj príčiny úmrtí. Nemocnice v Žiline sme sa preto pýtali aj to, aké najčastejšie príčiny večných odchodov zaznamenali za rok 2023. Nie sú to len poruchy kardiovaskulárneho charakteru.

Michal Szentivanyi|31. január 2024|20:00:20

Zdroj: zilina.sp21.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Mladému Kolumbijcovi sa zrútil svet. V Žiline chcel študovať leteckú dopravu, teraz potrebuje pomoc
Čítajte viac >

Už štatistika za posledný rok nebola veľmi optimistická. Slovákov ako takých pred skonom trápili podľa agentúry TASR choroby obehového systému, ktoré tvorili 47 percent úmrtí, čo je takmer 2600 osôb, ale aj nádory v pomere 22 percent, čo je takmer 1200 osôb. Tieto dve skupiny úmrtí patria pritom dlhodobo medzi najčastejšie príčiny zomierania na Slovensku.

V žilinskej nemocnici ide o zlyhávania sŕdc, pľúc či nádory

V kontexte tejto témy sme preto oslovili aj samotnú Nemocnicu s poliklinikou v Žiline. Dá sa v princípe povedať, že medzi najčastejšími príčinami úmrtí z hľadiska celej krajiny a Žiliny značné rozdiely nie sú. „Medzi najčastejšie príčiny úmrtia v roku 2023 patrili - zastavenie srdca, zlyhávanie srdca, zápal pľúc, zhubný nádor priedušiek a pľúc, respiračná insuficiencia," odpovedala na naše otázky hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Zuzana Fialová.

ŽILINSKÁ NEMOCNICA 2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Úmrtí bolo menej, ako vlani, no stále je to viac, ako počas pandemického priemeru

Na Slovensku pritom podľa Štatistického úradu SR v štvrtom štvrťroku 2023 zomrelo vyše 14 300 ľudí, čo predstavovalo v medziročnom porovnaní päťpercentný pokles. To však nie je všetko, pretože počet úmrtí prekonal hodnoty dlhodobého priemeru pred pandémiou. Úmrtí tak bolo približne o 1000 viac.


Súvisiaci článok
Krásny darček. Žilinská nemocnica si prevzala malých, no nevyhnutných pomocníkov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť