Nedeľa 19. 05. 2024 15:22:40 | Meniny má Gertrúda

Mikulášania budú cestovať v čase. Primátor mesta vyhlásil rok 2024 za Rok remesla

Krásna správa. Primátor mesta Liptovský Mikuláš, Ján Blcháč, vyhlásil rok 2024 za Rok remesla pri príležitosti 600. výročia mestských jarmokov. A vďaka tomu budú Mikulášania tento rok cestovať v čase.

Radka Kostánová|1. február 2024|18:45:03

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Ochutnáte legendárne buchty alebo zažijete najlepší bozk života?
Čítajte viac >

Rok 2024 bude v Liptovskom Mikuláši rokom remesla

Obyvatelia Liptovského Mikuláša budú tento rok cestovať v čase. Ich primátor, Ján Blcháč, vyhlásil rok 2024 za Rok remesla pri príležitosti 600 rokov jarmokov v meste. Vďaka tomu sa Mikulášania vrátia do obdobia spred šiestich storočí, keď im kráľ Žigmund Luxemburský udelil vzácne jarmočné práva.

Po tejto výnimočnej udalosti sa z malého mestečka v Žilinskom kraji stalo dôležité obchodné stredisko a centrum diania. Ako informuje Veronika Čapčíková, hovorkyňa mesta, výročné jarmoky boli významným oživením spoločenského života, bývali dvakrát do roka a schádzali sa na nich ľudia zblízka aj zďaleka. Pre mikulášskych remeselníkov to bola najlepšia príležitosť, ako predať svoj tovar a uzavrieť obchody. Dnes vieme, že práve trhové a jarmočné privilégium bolo príčinou rýchleho rozvoja tohto mesta.

„Počas celého roka budeme vzdávať hold našim predkom a ich precíznej práci, no nezabudneme ani na súčasných majstrov svojho remesla. Tematickým rokom chceme tiež ukázať mladším generáciám, ako sa kedysi žilo v Mikuláši, akými remeslami sa tunajší ľudia živili a ako ovplyvnili ich prosperitu trhy a jarmoky. Mikulášania sa môžu tešiť na bohatú ponuku nových alebo inovovaných podujatí,“ naznačil primátor radnice.

422934290_1059871831747241_6082479417527587829_n.jpg Zdroj: Facebook/Ján Blcháč - z denníka primátora

Stoličné dni budú dobové

Výročie týchto získaných práv vychádza na jún 2024, kedy sa budú v Liptovskom Mikuláši konať tradičné Stoličné dni. Pre radnicu je to skvelá príležitosť na ich modernizáciu.

„Na Námestí osloboditeľov sa rozložia stredoveké šiatre s tovarom od výmyslu sveta, dobový hlásnik bude informovať o hľadaných zbojníkoch a nariadeniach Liptovskej stolice. Okoloidúci sa aj vďaka výzdobe a dedinčanom v sedliackych kostýmoch budú cítiť ako v pravej stredovekej dedinke,“ opísal primátor Blcháč.

Ožijú staré aj nové trhoviská

Výbornou správou je aj to, že komunitu Mikulášanov na Nábreží zblíži nové podujatie na Námestí Ústavy SR pred Domom Matice slovenskej. Na druhej strane Podbrezinčania utužia vzťahy na tržnici pri futbalovom štadióne.

Skrz všetky generácie

Podujatia a jarmoky spoznajú všetky generácie. Na svoje si prídu mladí aj starší. Radnica v meste spojila sily s mestskými organizáciami a inštitúciami – Múzeom Janka Kráľa, Základnou umeleckou školou J. L. Bellu, Centrom voľného času, ale aj s Maticou slovenskou, Liptovskou knižnicou G. F. Belopotockého a Liptovským kultúrnym strediskom. Zástupcovia múzeií zase priblížia tému prostredníctvom exteriérových výstav v historickom centre, výtvarnou súťažou, vydaním príležitostnej publikácie či doplnením projektu Historický kompas.

„Základná umelecká škola pripraví Dni otvorených dverí spojené s tvorivými dielňami, kde si záujemcovia pri príležitosti Roka remesla vyskúšajú sklomaľbu, keramiku, textilnú tvorbu, drôtovanie, sochárčenie a ďalšie činnosti. Zamestnanci Liptovskej knižnice budú deťom v školách a seniorom v zariadeniach čítať o remeslách z kníh, v rámci celoslovenského podujatia Je nás počuť budú o remeslách čítať aj z okna knižnice, chystajú tiež tvorivé dielne a tematické podujatia," doplnila Čapčíková.

Podujatia označkuje logo

Viete, čo bolo garanciou kvality v minulosti? Pri remeslách jednoznačne pečať jednotlivých cechov, ktorú však nezískal len tak hocikto. Hovorkyňa mesta dodala, že práve z týchto pečatí a z prvkov, ktoré obsahovali, vychádza vizuál loga pre Rok remesla. Mesto bude žiť touto témou celý rok, preto je aj logo témy esteticky vkusne priradené k hlavnému logu mesta. Bude sprevádzať všetky podujatia.

bez-nazvu.png Zdroj: mikulas.sk


Súvisiaci článok
Príbeh Jána, ktorý prešiel z Kysúc k Baltskému moru na dvoch kolesách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť