Štvrtok 28. 03. 2024 20:06:37 | Meniny má Soňa

Novorodencov v Žiline strážia nové monitory dychu

Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline dostalo 20 nových monitorov dychu v celkovej hodnote 1 600 eur. Moderné prístroje, ktoré viac ako 14 rokov kontrolujú dýchanie bábätiek narodených v žilinskej pôrodnici, získala nemocnica od mimovládnej neziskovej organizácie Nadácia Križovatka. Nákup bol realizovaný z výťažku verejnej zbierky v rámci projektu „Mamička dýcham“ realizovanej v predajniach KiK po celom Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. FOTO: FNsP Žilina. V žilinskej pôrodnici strážia monitory dychu všetky lôžka novorodencov.

Erika Filekova|16. február 2022|10:48:28

Najnovšie monitory Babysense 1 Pro nahradia staršie kusy, ktoré FNsP Žilina pravidelne obmieňa za účelom zaistenia čo najvyššej bezpečnosti novorodencov.

„Spolupráca s Nadáciou Križovatka začala ešte v roku 2008 a vďaka tomuto výnimočnému projektu strážia u nás monitory dychu každú jednu novorodeneckú postieľku na jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti, expektačných lôžkach a tiež na všetkých izbách,“ priblížil riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík s tým, že spolu s tohtoročným darom venovala Nadácia Križovatka za celé obdobie partnerstva Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina už takmer 100 špeciálnych pomocníkov. „Podporu nadácie si mimoriadne vážime, pretože prináša ochranu pre našich najmenších pacientov,“ doplnil E. Dorčík.

Nadácia Križovatka venovala žilinskej nemocnici nové monitory dychu.

Ako vysvetlila primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková, monitory dychu sú významným asistentom pri následkoch syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktorý sa môže objaviť u detí do jedného roka a spôsobiť nepredvídateľné úmrtie bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov aj u inak úplne zdravých detí.

„Monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku dýchacích problémov, dokáže však rozpoznať respiračné poruchy dojčiat. Ak sa dýchanie bábätka zastaví na viac ako 20 sekúnd, prípadne sa jeho frekvencia zníži pod desať vdychov za minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia, ktorá upozorní náš personál alebo rodičov. V prípade potreby tak môžeme včas poskytnúť prvú pomoc,“ spresnila K. Jackuliaková, podľa ktorej predstavuje syndróm náhleho úmrtia dojčiat poruchu dýchania, ktorá vzniká pravdepodobne už v tehotenstve a podieľa sa na nej viacero rizikových faktorov, napríklad fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť nedonosených detí alebo dvojčiat, rôzne oslabenia detského organizmu či choroby dýchacích ciest.


Súvisiaci článok
Užitočného pomocníka si novopečení rodičia môžu požičať v žilinskej pôrodnici
Čítajte viac >

Monitory dychu tvoria dôležitú súčasť vybavenia nielen v nemocniciach, ale tiež v domácom prostredí rodičov. Nadácia Križovatka umožňuje prostredníctvom žilinskej nemocnice ženám odchádzajúcim z pôrodnice zapožičať si tento prístroj, a tak sa môžu spoľahnúť na bezpečný spánok svojich novorodeniatok aj po návrate domov.

„Záujem o požičanie stačí nahlásiť až priamo v pôrodnici, pri prepustení si rodinka prístroj jednoducho vezme so sebou domov. Výhodou je najmä, že naše monitory sú kvalitné a po každom použití pravidelne kontrolované a kalibrované,“ doplnila primárka žilinskej neonatológie, kde sa ročne starajú o dve tisícky novorodencov.


Súvisiaci článok
Najkrajšie valentínky zo žilinskej nemocnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť