Nedeľa 15. 09. 2024 16:32:13 | Meniny má Jolana

Medzinárodná spolupráca horských záchranárov mala opäť zmysel. Zásah prebehol na Babej hore

Slovenskí horskí záchranári sa počas soboty 27. januára prakticky nezastavili. Ich činnosť bola dokonca potrebná pri spolupráci s poľskými kolegami. Traja poľskí turisti totiž zablúdili na úpätí Babej hory a nevedeli nájsť cestu späť. Zásah odborníkov v tomto teréne bol teda nevyhnutný k tomu, aby sa turisti mohli vrátiť domov.

Michal Szentivanyi|28. január 2024|15:00:13

Zdroj: hzs.sk

Súvisiaci článok
Záchranári mali v horskej obci pri Liptovskom Mikuláši čo robiť. Senior dostal epileptický záchvat
Čítajte viac >

Záchranná akcia bola odštartovaná v sobotu 27. januára vo večerných hodinách, kedy boli záchranári z oblastného strediska Horskej záchrannej služby Západné Tatry požiadaní poľskými kolegami z organizácie Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe o pomoc pre troch peších poľských turistov. Tí vo veľmi nepriaznivom počasí počas hustého sneženia a silného vetra zablúdili a uviazli na slovenskej strane Babej hory.

IMG-20240127-WA0010.jpg Zdroj: hzs.sk

Neďaleko turistov sa nachádzali aj záchranári zo spomínanej poľskej organizácie, ktorí, vzhľadom na veľmi nepriaznivé podmienky, začali s uviaznutými turistami zostupovať po žltom turistickom chodníku smerom na Slanú vodu. „Do terénu vyrazili za pomoci štvorkolky dvaja dobrovoľní zmluvní záchranári Horskej záchrannej služby z oblasti Stredné Beskydy. Skupinu poľských záchranárov a turistov dosiahli v oblasti Lávky, odkiaľ boli všetci, napriek množstvu napadnutého snehu, pomocou štvorkolky transportovaní na Slanú vodu. Tu bola záchranná akcia ukončená," informovala slovenská strana o priebehu akcie.


Súvisiaci článok
Horskí záchranári pomáhali lyžiarovi v Jasnej. Bol účastníkom nepríjemnej zrážky na svahu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť