Pondelok 20. 05. 2024 05:09:59 | Meniny má Bernard

Žilina sa teší z úspechu bikesharingu: V nadchádzajúcej sezóne plánuje ďalšie nové bicykle aj stanovištia (VIDEO)

Bikesharing je v Žiline veľmi obľúbený spôsob dopravy, ktorý prispieva k ochrane životného prostredia. V minulej sezóne sa na zdieľaných bicykloch BikeKIA prešlo viac ako štvrť milióna kilometrov a ušetrilo sa takmer 40 ton CO₂. Mesto Žilina spolupracuje s Nadáciou Kia Slovakia a spoločnosťou ARRIVA Slovakia, ktoré podporujú prevádzku tohto systému. V budúcej sezóne chce mesto rozšíriť ponuku zdieľaných bicyklov a pridať ďalšie stanovištia.

Juliana Krčulová|26. január 2024|08:00:38

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Rekordná sezóna zdieľaných bicyklov v Žiline: Prešli viac ako 250 000 km a ušetrili takmer 40 ton CO₂
Čítajte viac >

Služba BikeKIA, ktorá je podporovaná mestom Žilina a Nadáciou Kia Slovakia, a prevádzkovaná spoločnosťou ARRIVA Slovakia, dosiahla v minulej sezóne rekordný výkon. V sezóne 2023 prešli zdieľané bicykle viac ako štvrť milióna kilometrov a ušetrili takmer 40 ton CO₂ v porovnaní s osobnou automobilovou dopravou.

„Bikesharing v Žiline hodnotím ako veľmi úspešný projekt. Chcem pochváliť predchádzajúce vedenie, pretože treba objektívne povedať, že bikesharing bol spustený ešte mojím predchodcom. Dnes tie čísla jednoznačne ukazujú, že je to druh dopravy v našom meste, ktorý je veľmi obľúbený a výrazným spôsobom prispieva ku kvalite životného prostredia,“ uviedol primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

Zdieľané bicykle BikeKIA: Zelená a rýchla alternatívna doprava pre Žilinčanov

Zdieľané bicykle BikeKIA boli v sezóne od 27. marca do 30. novembra 2023 veľmi populárne, keďže sa vypožičali takmer 200 000-krát. Jeden užívateľ si dokonca požičal bicykel až 713-krát, čo znamená, že ho používal niekoľko ráz denne. Na žilinských cestách sa na zdieľaných bicykloch prešlo viac ako 250 000 kilometrov, čo je o 30 000 viac ako v roku 2022. Tým sa znížila emisia CO₂ o 5 ton v porovnaní s individuálnou automobilovou dopravou a ušetrilo sa až 40 ton tohto plynu, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

Všetky ukazovatele, akými sú počet kilometrov, počet registrácií a výpožičiek, každoročne stúpajú. Za to žilinská samospráva vďačí aj svojím partnerom. Spolupracuje so spoločnosťou ARRIVA Slovakia a s Nadáciou Kia Slovakia, ktorá poskytuje približne polovicu financií na prevádzku tohto systému.

„V tejto spolupráci budeme pokračovať, Nadácia Kia Slovakia potvrdila, že má záujem v tomto projekte aj naďalej spolupracovať s mestom Žilina. Prevádzkovateľom, ktorý bol vysúťažený, zostáva spoločnosť ARRIVA Slovakia. Sme veľmi spokojní, ako sa o systém starajú a ako ho prevádzkujú,“ priblížil Fiabáne.

V nadchádzajúcej sezóne pribudnú ďalšie nové bicykle aj stanovištia

Zdieľané bicykle sú v Žiline veľmi populárne a mesto Žilina môže byť vzorom pre iné slovenské mestá, ako sa dá efektívne využiť tento spôsob dopravy. Primátor Peter Fiabáne potvrdil, že počet obyvateľov, ktorí sa na bicykloch presúvajú, každoročne narastá a mesto tomu zodpovedajúco rozširuje aj službu, ktorú im poskytuje.

„Už dnes môžem povedať, že v nadchádzajúcej sezóne pribudnú ďalšie nové bicykle aj stanovištia, ktorými vychádzame v ústrety potrebám súčasných aj budúcich užívateľov,“ dodal primátor mesta Žilina.


Súvisiaci článok
Žilina chce spoplatniť parkovanie na celom území mesta do roku 2027 (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť