Štvrtok 19. 09. 2024 01:17:19 | Meniny má Konštantín

Martin uspel so žiadosťou na Úrade vlády. Na bezpečnejšie mesto tak majú o 169-tisíc eur viac

Mestu Martin sa podarilo uspieť na Úrade vlády Slovenskej republiky so žiadosťou o príspevok na činnosť v rámci projektu Miestne občianske a preventívne služby. Suma, s ktorou bude môcť mesto v tomto projekte pracovať, predstavuje viac ako 169-tisíc eur. Udržiavanie bezpečnosti a poriadku v meste v spolupráci s mestskou políciou tak bude opäť raz efektívnejšie.

Michal Szentivanyi|25. január 2024|08:45:20

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP a Pavol Ďurčo

Súvisiaci článok
Španielsky developer má v pláne vybudovať v Martine až 800 bytov. Mesto však žiada štát o pomoc
Čítajte viac >

Mesto o úspechu pri získavaní príspevku v rámci projektu Miestne občianske a preventívne služby informovalo na sociálnej sieti. „Získali sme nenávratný finančný príspevok vo výške 169 030,99 EUR, ktorý bude realizovaný v meste Martin," píše nadšené vedenie mesta.

O čom je projekt Miestnych občianskych a preventívnych služieb?

Príspevky na Miestne občianske a preventívne služby v týchto dňoch Úrad vlády Slovenskej republiky rozdáva mestám, ktoré so žiadosťami o ne uspeli. Aj mestu Martin sa pri projekte podarilo uspieť, pričom medzi úspešnými žiadateľmi je napríklad aj mesto Brezno. Kľúčová však bude činnosť občianskych hliadok v meste. „V spolupráci s mestskou políciou budú monitorovať lokality a oblasti, kde sú zaznamenávané časté porušovanie zákona. Cieľom je eliminovať porušovanie zákonov, zlepšiť kvalitu života a podporiť integráciu prostredníctvom vytvorenia pracovných pozícií pre občanov z rómskych komunít," pokračuje mesto.

Z oficiálneho dokumentu, ktorý zverejnilo mesto, je už jasné, akej činnosti sa príslušníci združenia budú v meste venovať.

  • Ochrana života, zdravia a majetku prostredníctvom informačno-preventívnych aktivít
  • Ochrana detí a mládeže pred negatívnymi javmi
  • Ochrana verejného poriadku a bezpečnosti osôb
  • Budovanie dobrých susedských vzťahov a zbližovanie komunít
  • Ochrana životného prostredia a zlepšovanie kvality života
  • Vzdelávanie členov Miestnych občianskych a preventívnych služieb - minimálne 2 vzdelávacie aktivity v minimálnom rozsahu 8 vyučovacích hodín

Navýšenie prostriedkov pre projekt dalo šancu neúspešným žiadateľom z prvého kola

Za projektom stojí na úrade vlády splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško. Ten pre TASR už koncom minulého roka v Banskej Bystrici vyhlásil, že došlo k navýšeniu príspevku na tento projekt z 50 na 82 miliónov eur. Tieto prostriedky potečú zo zdrojov Európskej únie. Navýšenie príspevku preto spôsobilo nadšenie aj v prípade neúspešných žiadateľov v prvom kole. Tým nebolo vyhovené aj pre nedostatok prostriedkov, ktorých je už ale v tomto prípade o 22 miliónov eur viac. „Musím uznať, že projekt miestnych občianskych hliadok je úspešný. Bolo na to vyalokovaných 50 miliónov eur, a kto prvý prišiel, ten prvý mlel. Výzva však zostala pre samosprávy otvorená ešte 3 a pol mesiaca, a teda v čase, keď už žiadne finančné prostriedky neboli, o čom samosprávy nemali ako vedieť," povedal pre TASR Daško.


Súvisiaci článok
Slovenské komorné divadlo v Martine uviedlo prvú premiéru pred 80 rokmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť