Štvrtok 19. 09. 2024 14:07:19 | Meniny má Konštantín

Španielsky developer má v pláne vybudovať v Martine až 800 bytov. Mesto však žiada štát o pomoc

Za normálnych okolností by to bola správa, ktorú by miestni privítali plnými dúškami, no je tu problém. V Martine totiž chcú oživiť projekt výstavby veľkej obytnej štvrte hneď pri mieste, kde ma vyrásť nová nemocnica. Vyrásť by tam mohlo vyše osemsto bytov. Bežne by ľudia správu o rastúcom počte bytov privítali, no vedenie mesta bije na poplach kvôli hroziacemu dopravnému kolapsu. Žiadajú preto štát o pomoc.

Michal Szentivanyi|22. január 2024|16:45:36

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
V Martine spustili novú MHD, prvé dva dni premáva bezplatne
Čítajte viac >

Plány španielskeho developera zo spoločnosti HKS s.r.o. referuje televízia TA3. Situácia je však komplikovaná. Pre mesto sa totiž kvôli tejto stavbe výrazne zvýši dopravný nátlak.

Stavba by sa pritom mala rozbehnúť už v priebehu budúceho roka. Ide o oblasť asi desiatich hektárov, kde by okrem bytoviek mala vyrásť aj oblasť kombinovaná s rodinnými domami.

Plán na novú nemocnicu rozmrazil 15 rokov pozastavený projekt výstavby domovej štvrte

„Finálne schválenie výstavby novej nemocnice v Martine vládou Slovenskej republiky zohralo kľúčovú úlohu pri rozhodovaní akcionárov prehodnotiť zámer projektu," povedal pre TA3 generálny riaditeľ spoločnosti HKS Francisco de la Sierra. Treba povedať, že celý plán na túto výstavbu bol pozastavený približne 15 rokov, pričom ho práve zo stavu tejto hibernácie dostala práve výstavba novej nemocnice. Pozastavenie projektu súviselo aj so známou hospodárskou krízou spred pätnástich rokov.

„Veríme, že oba projekty majú navzájom veľa prienikov a synergií. Dúfame, že prinesú tak veľký prínos a veľké benefity pre samotné mesto Martin a jeho obyvateľov," dodal Francisco de la Sierra.

Je tu ale problém

Mesto má však okrem týchto veľkých plánov jeden veľký problém, ktorý so spomínanou výstavbou bude súvisieť. Na mieste totiž musí bezpodmienečne vzniknúť nový mestský okruh. V tomto prípade tak ide o ďalší projekt s cenovkou minimálne 30 miliónov eur. „Mesto na to nebude mať financie. To treba jasne povedať. Predpokladáme však, že dôjde k istej dohode s ministerstvom dopravy, kde dúfame, že aj z európskych fondov sa tento okruh podarí veľmi rýchlo začať stavať," povedal pre TA3 primátor mesta Martin Ján Danko.


Súvisiaci článok
V Ružomberku chcú tento rok spustiť výstavbu ďalších bytových domov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť