Piatok 26. 07. 2024 07:37:12 | Meniny má Anna, Hana, Anita

A JE TU ZAS: Čo by sa stalo, keby sa Hitler zázračne vrátil do života?

Ak máte chuť na originálnu a provokatívnu satiru, nezmeškajte predstavenie A JE TU ZAS v Mestskom divadle Žilina. Uvidíte, ako by sa Adolf Hitler vysporiadal so súčasným svetom, keby sa zázračne prebudil v Berlíne. Zasmejete sa, zamyslíte sa a možno aj zdesíte nad tým, ako ľahko sa z nebezpečného zločinca stáva mediálna hviezda. Predstavenie začína dnes 20. januára o 19:00 hodine a trvá 145 minút s prestávkou. Vhodné pre divákov od 15 rokov.

Juliana Krčulová|20. január 2024|16:00:06

Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Súvisiaci článok
Radka v meste: Hitler by mal šancu na úspech aj dnes, no v modernej podobe (RECENZIA)
Čítajte viac >

Adolf Hitler sa zobudí v modernej dobe, takmer sedemdesiat rokov po tom, ako bol považovaný za mŕtveho. Jeho ríša sa rozpadla, jeho strana a spojenci zmizli. Hitler je však stále v dobrej forme a chce obnoviť svoju moc nad Nemeckom. Zistí však, že svet sa veľmi zmenil. Len v jednej veci zostal rovnaký - prekvapivo radikálny s extrémnymi názormi. Tieto názory mu zabezpečia priestor v médiách, kde sa jeho horlivé prejavy a provokatívne témy tešia veľkej popularite.

Na začiatku ho ľudia berú ako zábavného parodistu a komentátora. No postupne sa jeho humor stáva vážnym politickým odkazom. Hitler využíva svoju mediálnu slávu na to, aby povedal, čo sa mu zachce. Okrem televízie sa presadí aj na Youtube a na internete. Z nebezpečného zločinca sa stane charizmatická mediálna osobnosť. Jeho rastúci počet fanúšikov si myslí, že Hitlerova éra nebola taká zlá, ako sa hovorí.

419321863_922829476516856_8744545607812696149_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

„Mám veľmi rád nápadité satiry. Knižku som čítal hneď po jej vydaní v českom preklade a hovoril som si, že je to výborná látka pre divadlo. Ukazuje sa, že si to myslí veľa európskych divadelníkov. Ferdinand Peroutka spomínal na to, že keď sa na začiatku tridsiatych rokov Hitler dostal k moci, pripadal im veľmi komický a smiali sa mu. Potom však ľudí smiech prešiel. Podobne sa snažíme vybudovať aj našu inscenáciu,” uviedol režisér, Filip Nuckolls.

Vermes nás svojou satirou šokuje a odhaľuje politickú zvrátenosť, ktorá sa skrýva pod zámienkou zábavy. Poukazuje na mediálnu silu a jej ciele, analyzuje vzťah spoločnosti k populizmu a túžbe po minulosti. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad smiešny, jeho mediálny príbeh je naopak desivo reálny a odohráva sa aj na našich obrazovkách. Sme dostatočne opatrní?

VSTUPENKY na sobotu 20. januára o 19:00 hodine si môžete kúpiť ONLINE alebo na pokladni divadla.


Súvisiaci článok
Kino Moskva vás pozýva na filmový maratón plný fantázie, dobrodružstva a humoru
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť