Štvrtok 19. 09. 2024 14:06:51 | Meniny má Konštantín

Aj mesto Žilina má svoje legendy. Držte sa, pretože na javisko prichádza Kata dcéra kata

Na javisko Bábkového divadla Žilina sa vráti legendárna inscenácia Kata dcéra kata! Je určená pre žilinských patriotov od 12 rokov. Tešíte sa?

Radka Kostánová|21. január 2024|15:00:06

Zdroj: bdz.sk

Súvisiaci článok
Žltý kanárik príde dnes do Bábkového divadla v Žiline. Reagovať bude na politické a aktuálne dianie na Slovensku
Čítajte viac >

Nikto nemá dokonalý život. Sociálne siete nám môžu síce hovoriť opak, ale ako všetci vieme, každý má svoje tajomstvá.

Rovnako je to aj s mestami. Každé jedno mesto má svoje tajomstvá, príbehy a legendy. Mnohé z týchto príbehov sú zapísané aj v mestských archívoch, hovoria o nich pamätníci alebo ich rozprávajú rozprávači. Legendy, ktoré sú s mestom spojené, môžu byť naviazané na nejakú budovu, hrad, námestie, katakomby alebo úzke uličky.

Mesto Žilina má svoje legendy

Veronika Gabčíková, umelecká vedúca Bábkového divadla Žilina, médiá informovala, že svoje legendy má aj mesto Žilina. Tie, ktoré hovoria o žilinskom katovi, sa stali inšpiráciu práve pre inscenáciu s názvom Kata dcéra kata.

_MF11045.jpg Zdroj: bdz.sk

„Príbeh sa motá okolo zákerného kastelána z Budatínskeho zámku, ktorý si robí zálusk na slúžku radného pána. Tá však miluje mladého kováča. Kastelán sa chce krásnej slúžky zmocniť za každú cenu, preto sa všemožne snaží prekaziť ich lásku. Niť príbehu nás zavedie až na popravisko, ktorému vládne mestský kat. A paradoxne, aj vďaka nemu sa nakoniec podarí rozťať uzol zamotaného príbehu ľudskej lásky, vášne a závisti," priblížila dej Gabčíková.

Predstavenie Kata dcéra Kata sa uskutoční už v piatok 26. januára 2024 o 19:00 hodine na javisku Bábkového divadla Žilina. Legendárna inscenácia je určená nielen pre žilinských patriotov od 12 rokov.


Súvisiaci článok
Ako vidia súčasnosť mladí ľudia a študenti? Autorský projekt Manifest vám dá odpoveď
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť